onsdag, december 05, 2018

Fullmatat


Hur påverkas vi av ljud? Ja, jag vet att jag kan bli väldigt irriterad på ljud ibland. Men andra ljud är ju angenäma. En porlande bäck, till exempel. Men med omotiverad musik i teve- eller radioinslag är det annorlunda. Eller med julmusik i kubik i affärerna. Nu är jag ju inte speciellt drabbad av sistnämnda, eftersom jag inte är någon shoppare av rang.

Klicka på bilden för läsbarhet.
Idag var jag på Vetenskapens hus och lyssnade på en lunchföreläsning om ljud och hur de påverkar människan. Det var professor Örjan Johansson från Luleå tekniska universitet, som berättade intressanta fakta om ljud, och påverkan. Hur man förebygger hörselskador. Hur man bygger för att dämpa ljud. Hur man planerar städer på bästa sätt. Fläktljud som hjärnan rationaliserar bort och som man inser att man hört hela tiden, när fläkten stängs av, och det blir tyst. Sådant berättade han om.

En frågestund blev det också och jag hade tänkt ställa frågan om varför man blir så irriterad av julmusik i affären. Men jag insåg att det kanske mera hörde till psykologi.

Som med alla professorer blir det mycket detaljerat, så jag har inte förmåga att redovisa alla detaljer här. Men intressant var det. Du får nöja dig med det.
-----

Efter föreläsningen var det bara att gå iväg åt ett annat håll i stan. Folkets bio och eftermiddagsföreställning av filmen Gräns.

Den handlar om Tina, som jobbar i ett färjeläge där hon står i tullen. Hon har en märklig egenskap, som gör att hon kan lukta sig till människor som försöker smuggla. Hon känner bland annat lukten av skam, säger hon. Hon är egentligen ett troll.

Filmen är belönad i Cannes.

Vad säger man om den då? Fascinerande, fantasieggande, skrämmande. Rätt bra alltså, även om jag tyckte den stundtals blev lite seg. Klart sevärd, om utanförskap, om annorlundahet (nytt ord påhittat av mig), om människan.

Läs mer om filmen här.

-----

 Ibland blir det körigt i pensionärslivet.

*****

4 kommentarer:

Anta Snaque sa...

Den föreläsningen hade varit intressant att lyssna på. Jag har alltid varit ljudkänslig och ännu värre blev det när jag 2010 drabbades av plötslig dövhet (sudden deafness) och på mindre än åtta timmar helt förlorade hörseln på höger öra. Bara så där. Hörseln var inte mätbar, hörde inte 100 dB när audionomen testade. Motsägelsefullt att tappa hörseln och samtidigt bli så fruktansvärt ljudkänslig att det blivit ett handikapp. Men gissa om jag är lycklig över att även ha ett vänsteröra.

Bert Bodin sa...

Oj! Låter chockartat. Kan man inte göra något åt det, tänkte jag, innan jag insåg att i så fall hade du gjort det.

Jag får googla.

Själv har jag tinnitus i vänster öra. Irriterande, men går att förtränga.

Anta Snaque sa...

Ja, det VAR mycket chockartat! Om du eventuellt vill läsa lite mer om PD och min "enhörade" situation så kan du titta på min blogg under etiketten "Örat".

Bert Bodin sa...

Läst och förundrats. Vilket konstigt fenomen. Örat är tydligen ett mysterium även för läkarvetenskapen.