söndag, december 09, 2018

Klok tioåring

När jag gick i fyran för 59 år sedan, svarade jag på enkät, som vår lärare gjorde i klassen. Det gällde att ange vilket ämne man tyckte bäst, respektive sämst om i skolan.

Idag hörde jag en hårresande historia på radion. Det var en intervju med en ung mamma, som förlorat sitt barn. Den nu tjugoåriga mamman blev kidnappad av IS och såld till fyra olika män som sexslav.

Den fjärde mannen var emir och var den man, som gjorde kvinnan gravid. När hon hade fött sin dotter blev hon ofta misshandlad av fadern som var muslim. Även barnet blev slaget. För kvinnan var yazidier. Barnet var alltså "oäkta". Alltså inte rättrogen, enligt emiren.

Så småningom kom kvinnan i alla fall hem tillsammans med sitt barn. Där blev hon givetvis förkastad av sina egna. Hon hade ju fått ett oäkta barn. "En mördares barn", enligt hennes egna. Alltså var hon tvungen att lämna bort dottern.

Jag tyckte sämst om ämnet kristendom i enkäten i klass fyra. Jag hade motiverat mitt svar:
"Jag vill inte blir religiös".

Tänk att jag var så klok redan då. Och det har hållit i sig.

*****
Hela historien om den unga mamman, kan du läsa här.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag är ju till hälften uppvuxen i ett hem där mamma var djupt troende - vad man nu vill kalla det - och pappa inte. Inte på det viset. Jag har inte samma motstånd som du har Bert, även om jag i det här och många andra fall håller med om att det här med religion ställer till en hel massa elände. Men jag har också sett motsatsen. Inte för inte har jag varit folkpartist under årens lopp .., jag tillhör väl de ljumma ,-) Velar hit och dit.

Bert Bodin sa...

Jag ser dagligen och stundligen var religion, som syftar till att påverka människor att inte tänka själva, ställer till. Sagor och myter från tvåtusen år gamla källor anses gälla som sanningar även idag.

Vad hände alla miljontals år före Kristi födelse? Hur klarade sig folk då?