torsdag, juni 20, 2019

Vilka bra idéer

Regeringen föreslår en skatt på plastkassar, så att de kommer att kosta, ja - kanske den svindlande summan av sju kronor. Målet är att få ner antalet plastkassar som förbrukas från över 100 st per år och person, till 40.

100? !!!
40? !!!
Per person !!!

Själv köper jag kanske fyra stycken på ett år. Så har det varit sedan rätt länge nu. Och inte har jag svultit ihjäl, utan maten har kommit hem ändå.

Det finns länder i Afrika som helt har förbjudit plastkassar. Kenya, Marocko, Rwanda bland andra. Men även Australien och Nya Zeeland och en del storstäder runt om i världen. Här hittar du en hel lista. 

Så slå till ordentligt, regeringen! Tjugo spänn per påse. Minst!

-----

En annan idé, som dykt upp förvånar mig lite. Den går ut på att låta försvaret, dvs värnpliktiga att vara med och släcka skogsbränder.

Det framställs som något nytt och revolutionerande, men då kan jag tala om att jag själv under min lumpartid var ute i skogarna i Norrbotten och släckte vid två, eller tre tillfällen.

Men sådär går det, när man vill ta åt sig äran av att komma med något nytt.

*****

8 kommentarer:

Turtlan sa...

Ja inte är det ofta jag köper en plastkasse. Kan hända om jag ska handla utan ”planerat” det men knappt då. Försöker alltid ha en kasse eller dylikt i bilen.
Läste kommentarer om detta på FB där lokaltidningen hade ett inlägg i ämnet. Folk undrade då vad man skulle slänga soporna i och köpa påse på rulle var ju också plast.
Ja men påse på rulle kostar inte 2-3 kr styck tex.
Sen en annan sak jag lagt märke till i “turistpriser”. Har noterat att när tex tyskar handlar så har de med en kartong / kartongflak och packar varorna i.

Så skatten ger jag tummen upp till. Hoppas skattepengarna avsätts till miljöarbete eller dylikt!

Turtlan sa...

Förlåt.. turisttider ska det vara :-)

Elisabet. sa...

Tyskar har ALLTID med sig kartonger eller nån slags bag att handla i och packar omgående och oerhört raskt ner alla varor i kundvagnen och ordnar packandet efteråt. Många kunder köper inga bärkassar, utan tar dom som är på rulle på kassans kortsida. Fem, sex stycken! Det är ytterst få som har med sig egna plastkassar, däremot har många börjat ha korgar eller såna flergångskassar. Vi tar nästan alltid med oss egna hemifrån - ofta papperskassar - som vi använder flera gånger.

Bert Bodin sa...

Ser då och då nuförtiden att man packar sina varor i lådor. Bra återbruk. Vet inte om det är turister, men det slår mig att det kanske är studenter.

Bert Bodin sa...

Det där med de små "frysvarupåsarna" (för det är väl det de är tänkta till), tycker jag är ett oskick.

V sa...

Jag använder säkert 100 plastpåsar per år, förstår inte hur jag ska kunna minska det så mycket mer. De behövs ju till soppåsar. Köper sådana på rulle.
När jag handlar mat så använder jag flergångspåsar men det har hänt att dessa glömts hemma eller varit för få till antalet och då har jag köpt en extra på affären.
Jag försöker sortera plast separat också och då samlar jag det i en plastpåse från början och när den är fylld så lämnar jag hela den i plaståtervinningen. Visst skulle jag säkert kunna tömma den och återbruka samma påse men ibland blir det ju lite lukt av förpackningarna och då får den åka i soppåsen.
Nu för tiden är ju plastpåsarna i affären gjorda av återvunnen plast så då känns det ju ändå lite bättre.
Huvudsaken för mig är då att vi inte kastar plast och annat skräp i naturen och att de plast vi köper återvinns eller går till förbränning.
Frakta i kartong är inget alternativ för mig som brukar gå och handla, tycker det är enklare att bära i tygpåsar.

Bert Bodin sa...

Helt rätt V. Men motiverar man påsköp med att de ska användas som soppåsar gör man si själv en otjänst. Det blir dyra skräppåsar även utan skatten.

Påsar på rulle kan man välja i tunnare och kanske av något lämpligare plastsort.

Sedan tycker jag att affärerna skulle erbjuda fruktpåsar av papper.

Sedan sorterar man och lämnar till plaståtervinning. Förstås.

Tyvärr tror jag folk är för lata i allmänhet. Jo, det tror jag.

V sa...

Ja nog har vi alla förbättringspotential. Så är det.