onsdag, september 04, 2024

Aktuellt

Det pratas mycket om skärmtid i dessa dagar. Vilka konsekvenser får vårt användande av datorer? 

Jag kan inte förneka att jag har rätt omfattande skärmtid.

Men vad är skärmtid? Jag kollar FB och Instagram. Inte ständigt, förstås. Läser en del bloggar. Lyssnar på något nyhetsinslag  i radion som jag råkat missa. Använder SAOL, Wikipedia m.fl. faktakällor i olika sammanhang.

Skrev just det här inlägget från min mobil. Det tog 7 minuter.

På kvällarna ser jag TV på min TV. 

Skärmtid? 

*****

12 kommentarer:

Gunnel sa...

Räknar man in tevetittandet i skärmtid blir det rätt mycket för min del. Ska testa någon dag och se hur många timmar det blir.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Tv:n är en dataskärm. En del ser 'tablå-TV' på sin laptop.

Skärmtid.

Anonym sa...

Jag tror att man är mest bekymrad över småbarns- och tonårsbarnens skärmtider numera. Vi andra - som hade den sortens jobb - har ju sen datoriseringen hängt framför skärmar i princip hela dagen. Och tittat på tv på kvällarna. Skillnaden är ju ’uppkoplingen” , detta att vara tillgänglig överallt och alltid. Jag, till skillnad från de flesta, svarar i princip inte om jag träffar vänner, äter middag eller ser ett intressant tv-program. Men ägnar stor del av min vakna tid åt samma sak som du - i synnerhet som jag fortfarande jobbar med medicinsk/vetenskapliga forskningsprojekt som kräver mycket tid på nätet. Jag är jätteglad över att leva i denna tid med så mycket möjligheter till kunskap och sociala kontakter. Däremot tycker jag det är bekymmersamt med föräldrar som är förlorade i mobilskärmarna och småbarnen som sätts framför paddor som barnvakt. Skrev Monet

Monica sa...

Skärmtid ja, det blir nog en lag på äldreboenden också, mycket skärm där. Och i hemmen kanske för pensionärer ...
Och Kristersson hade ett mycket naivt och okunnigt förslag, undantag till barn om de hade en sjuk förälder hemma som de behövde ringa kunde han tänka sig. Helt okunnig om barn med dödliga sjukdomar i skolan som har larm kopplat till telefoner och snabbt måste få hjälp. Nej, de ska tydligen fråntas dem och ligga i en låda från morgon till kväll.

Och idag, skjutning på en 0-9 skola, på skoltoaletten, ett barn svårt skadat och elever uppmanades av lärarna att ringa sina föräldrar om hämtning och också tala om att de lever. Stor röra för de är i olika klassrum beroende på ämnen och mobilerna inlåsta men var inte det här tydligen.
Och att ha en skolminister helt utan kunskap om skolan saknar jag ord för.

Anonym sa...

Och vi har större problem i detta land än mobiler, idag informeras att tio miljarder förs ut varje år olagligt. Och dessutom föds så få barn så vi hamnar på år 1749. Och det var förra årets resultat. I år ännu färre. Så blir inte så många "mobil"barn i framtiden och inga som kan utbilda sig. Skrämmande utveckling. Det här gäller i lika hög grad svenska som invandrade kvinnor. Avstår barnafödande. De vill inte tänka på att små barn ska växa upp här.

Anonym sa...

Monica är det.

Monica sa...

Och tror de vuxna borde uppdatera sitt språk, kanske mobilen kan hjälpa dem, både reporter och rektor kallar mord på barn för en incident ...

Anonym sa...

Monet svarar: några problem på äldreboenden med för hög skärmanvändning lär det inte bli. Med äldreboende avses alltid sk särskilt boende och antas man dit är man långt från från mobilernas och datorernas värld. Seniorboenden, som jag upprepar, är helt vanliga lägenhetboenden men från 55-eller 65-plus, sköter man sig själv och många nutida pensionärer (precis som vi som skriver här) är datorvana sedan tidigare. Att komma med begränsningsråd för vår ålderskategori skulle nog uppfattas som extremt verklighetsfrämmande och ett naivt integritetsintrång. När det gäller skolbarnens medtagande av mobiler i skolan är det idag i SvD en intressant artikel om hur långt efter Sverige befinner sig där jämfört med många andra länder. Liksom hur tidigt de svenska barnen ges egna mobiler. Mina franska barnbarn, 12 och 15 år har inte egna telefoner än och det är självklart mobilförbud i skolorna där.

Bert Bodin sa...

Tack alla, för era kommentarer och synpunkter.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att begreppet 'skärmtid' är ett svävande begrepp, som kan betyda lite vadsomhelst.

Elisabet. sa...

Ungefär likadant här, som för herr Bodin. Instagram, DN och SvD på mobilen, ibland på min laptop. Nyheterna nästan alltid på vanliga tv.n. Skippade twitter när det förvandlades till X och facebook besöker jag inte så ofta, men vill inte helt lägga av. Mycket skärmtid för mig, men oj, så mycket glädje det ger mig. Boktips, trädgårdstips, insektsdito (tack Bert och Mari F), tågsemester-förslag och berättelser och påminnelser om födelsedagar och ändå glömmer man.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Liknar min användning.

Babsan sa...

Jag har mycket skärmtid .Läser alla tidningar på nätet.Det tar sin lilla tid.Har appen. Readly som är suverän.Lite FB och lite Instagram.Snapchat på telefonen som jag själv aldrig använder men dottern skickar ..