lördag, februari 08, 2025

Rapport

Som natur- och fågelintresserad har jag ju bra förutsättningar att spana på olika fenomen, när jag tillbringar tid i stugan.


Så kallad tomtskådning är en pålitlig källa. Alltså håller jag koll och bokför arter av fåglar och fjärilar som jag ser på eller från tomten.

Tråkigt är att antalet arter, åtminstone vad gäller fåglar, under de senaste fem åren minskar. Klimatförändring, sjukdomar eller vad?

Bilden med arter speglar 2024. Där saknar jag exempelvis rödhake, koltrast, drillsnäppa, och ett flertal måsarter, bl.a. den norrbottniska favoriten dvärgmås. 

Bild 2 visar antalet från 2019 och framåt.

Hur ska detta år bli, undrar jag.




*****

11 kommentarer:

  1. Under de femton år jag bott här i Halland, har jag aldrig upplevt att det varit så få fåglar vid fröautomaterna! Det är talgoxar, blåmesar, nötväckor .., idag faktiskt några bergfinkar, pilfinkar förstås och då och då någon enstaka rödhake. Hackspetten har jag knappt sett till på flera veckor.

    SvaraRadera
  2. @Elisabet

    Fenomenet är känt från flera håll.

    Det märkliga är att hittills ovanliga arter har börjat dyka upp, medan 'traditionella' minskar.

    SvaraRadera
  3. Anonym18:53

    Miljögifter

    SvaraRadera
  4. När vi bodde i hus kunde man se småfåglar runt huset. Även om skatorna tog överhanden vissa tider. Numera i lägenhet i ett samhälle ser jag bara horder av kajjor, skator och fiskmåsar. Inte alls lika trevligt :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. @en vanlig man

      Där vi bor i stan har vi en liten 'oas', en innergård med buskar, träd och gräs. Men där finns bara talgoxar, blåmes, pilfink och en och annan duva. Ett helt annat utbud, alltså.

      Radera
  5. Anonym11:44

    Jösses så många fågelarter och fjärilssorter ni har vid stugan! Skulle inte känna igen många av dem. Där vi bor nu är vi omgivna av tallskog, björkar och en enormt vacker park med stora ekar, lönnar och körsbärsträd. Vi bor 250 meter från vattnet så vi har fiskmåsar också. Men mest vanliga småfåglar typ gråsparvar och några mesar och skator och duvor förstås. Men den ljuvliga koltrasten bor här också och det är det viktigaste. Sången är himmelsk och det jag mest saknade under åren i Frankrike! Monet

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Monet

      Och ändå är 2024 en bottennotering. Men vi är också tallskogsboende, så det borde vara detsamma vad gäller arter hos dig.

      Vad gäller fjärilar har vi nog ännu fler arter än de dom står i protokollet. Där noterar jag bara sådana som jag spontant känner igen.

      Radera
  6. Mari11:55

    Men du skriver ju att ni inte vistas så mycket vid ert fritidshus. Eller har jag missuppfattat? Ju fler timmar man lägger på att spana, både efter fåglar och insekter, ju fler arter blir det på listan. I alla fall för mig personligen.
    Visst var du mer aktiv med naturspaningar förr? Men var sak har sin tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym11:56

      ...desto fler... 😁

      Radera
    2. Sett på sikt är vi nog där lika mycket. Bor ju där hela sommaren. Vi har varit mindre ofta i november/ december/ januari, men då finns ju inga flyttfåglar kvar här, normalt.

      Radera
    3. Mari17:03

      Ok! Trodde ni var mer i stan numera.

      Radera

Välkommen att kommentera.