.. dags för månadens vinprovning i kvarteret. Vi har dock döpt om träffarna till Vinavsmakning. Ordet 'provning' lät för pretentiöst.
Den här gången var det söta dessertviner som gällde. Dessutom i kombination med mörk choklad från exempelvis Ghana, Madagaskar och Brasilien. Alla innehållande minst 75% kakao - ja till och med 100% vilket gällde för Ghanachokladen.
Vi började egentligen inte med vin. Första avsmakningen fick bli en stout, dvs en öl. En mörk sådan. Svart skulle jag vilja säga.
- Omnipollo Noa. Pecan Mud Cake. Pris 55:90 för 330ml. 11,5% alkohol. Tillverkat i Sverige. Jag gillar t.ex. Guinness, så det här dög bra och passade fint till den brasilianska chokladen.
Resten av avsmakningen gällde viner.
- Domini Veneti. Recioto della Valpolicella Classico 2020. Pris 179:- för 375 ml. Halvbutelj alltså. Italienskt. Mycket mörkt. Mycket gott. 12,5% alkohol. Passade till den Madagaskiska chokladen. Vinet gjort på lufttorkade druvor under 4 månader och tre veckors jäsning, tillsammans med skalmassan.
- Red Muscadel. Sydafrikanskt. Pris 135:- för helbutelj. Mycket gott. Ljus - ja nästan kunde man kalla de ett mörkt rosévin.
- Churchill's. Late Bottled Vintage 2019. Portugisiskt. Starkt. 19,5%. Mörkt. Druvorna fottrampas. Lagras i 4 år innan de buteljeras. Pris 239:-, men är ändå inte dyrast i kvällens session. Det första vinet idag var ju halvbutelj för 179:- så det var dyrast.
Den 100-procentiga Ghanesiska chokladen föll mig inte i smaken till någon av dryckerna.
Som vanligt blev det en trevlig kväll.
*****
Vinavsmakning helt klart den bästa benämning jag hört. Det tar jag med mig ;) Riktigt proffsigt ser det ut att vara. Gillar de utskrivna bladen, det gör sig perfekt! Snyggt dokumenterat :) Jag är en som håller mig till Italien/Portugal men jag måste nog utöka till det Sydafrikanska vinet med... tack för tipsen :)
SvaraRadera@Åke
RaderaDet skadar inte att prova ngt nytt.
Håller med att vinavsmakning låter bättre och lite trevligare faktiskt.
SvaraRadera@en vanlig man
RaderaFast vi är ju proffs förstås. 🙃🧐😊