fredag, september 23, 2005

Sevärt

Filmindustrin i Luleå lever gott. Filmpool Nord samproducerar både TV-serier och biofilm på löpande band, i positiv mening. Vem kommer inte ihåg Såsom i himmelen, Populärmusik från Vittula, eller Hotet. Tre svenska biosuccéer från förra året.

I höst ser vi Pistvakt, Babas bilar och TV-produktionerna 27 sekundmeter snö byggd på en kriminalroman av Kjerstin Göransson Ljungman från 1939, och serien Möbelhandlarens dotter.

Produktioner som till och med fått filmindustrin i huvudstaden att surna till. "Varför skall man göra film på landet?" Alla coola människor finns ju här i Ståkkhållm." Inte ordagrant - men det lät ungefär sådär. Jag har sagt det förr och säger det gärna igen; 85% av sveriges befolkning bor inte i Stockholm. Så logiken säger allt. Trollhättan, Film i Skåne, Filmpool Nord m.fl. produktionsbolag är mycket berättigade.

Nu tar Luleå ytterligare ett steg för filmutveckling. En årlig filmfestival etableras. Under fem dagar (och nätter!) den 09 - 13 november kommer kort-, dokumentär- och spelfilmer att visas. Programmet är inte klart ännu, och är påverkbart.

Välkommen hit!

Inga kommentarer: