onsdag, juni 03, 2020

Nu har Ögonblick i norr ...

.. gripit in igen. Jag var till apoteket för att hämta ut en medicin som håller koll på min hjärtrytm (men i natt hade den tydligen tagit ledigt*)), samt det lyxpreparat jag håller mig med för blodförtunning. Nödvändigt - men helst vore jag förstås utan.

En ung käck kille stod i receptdisken. Han frågade mig om det går bra att vi tar den billigaste varianten av arytmimedicinen?
 - Vilken sort är det, då, frågade jag.
 - Sandoz.
 - Utmärkt, sa jag. Jag vill helst inte ha den som är gjord av Teva. Tabletterna (som inte får krossas, enligt instruktionerna) går ofta sönder, när man ska klämma ut dem ur kartan.
 - Jaså, säger du det.
 - Jo, så är det. Och tack och lov för att jag inte har artros, för det måste vara hopplöst för en som har ont i tummarna att få ut en enda tablett ur den förpackningen.
 - De kan i och för sig få specialförpackning, sa killen. Men jättebra att du säger till. Jag ska minsann föra det vidare.
Han gjorde en anteckning om det. 

Så har man än en gång styrt och ställt i samhället.

*****
*)Vaknade vid tvåtiden av att hjärtat slog inte dubbla, men väldigt konstiga slag. Fick tassa upp och ta en extra tablett för att få ordning på det och somnade om efter ett tag. Det där händer sisådär en gång per år. Ingen vet varför.

16 kommentarer:

Elisabet. sa...

Själv har jag Losartan Teva, men det är inga som helst problem att få ut dem ur förpackningen. Men du kanske menade den blodförtunnande medicinen?
Öht är en del förpackningar helt hopplösa att öppna.

Rexxie sa...

Darling E: Teva är ju företaget så han menar antagligen något annat. Tror inte att Bert har högt blodtryck (förutom emellanåt när "Norrland" blir lite för överutnyttjat, typ "I Norrland blir det soligt").

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Jag tar Metoprolol, tillverkat av Teva. Det håller hjärtat i rätt rytm.

Blodtrycket är på en 27- årings nivå. 127-80 ca.

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Helt rätt diagnos. 😄

Monet sa...

Jag lägger mig i diskussionen som den besserwisser jag är. Metoprolol är en sk betablockerare som i första hand ges som blodtryckssänkande medel. Den reglerar också hjärtrytmen men det är inte primäranvändning. Detta är ett i grunden svenskt läkemedel framtaget och tillverkat av Astra Zeneca och produktnamnet är Seloken eller Seloken Zoc. De tabletter du talar om - Sandoz eller Teva är läkemedelsföretag som tillverkar sk generika, dvs samma sorts läkemedel som originalet men eftersom det patentet gått ut får vilket läkemedelsbolag som helst tillverka en kopia som då ofta marknadsförs under bolagsnamnet.

Losartan är också en typ av blodtryckssänkande läkemedel, ett sk angiotensinhämmande medel men som sänker trycket på helt annat sätt genom njurpåverkan. Man kan ofta få både typerna av läkemedel för att åstadkomma rätt blodtrycksreglering.

Moderna blodförtunnande läkemedel är fortfarande det klassiska Trombyl eller den nya sorten som generellt kallas NOAK. Eliquis är den vanligast och den används i första hand vid hjärtflimmer om det kan vara den Elisabet menar?

Om Berts blodtryck ligger på bra nivä är det också ett resultat av den betablockerare du tar. Återkommer oregelbunden hjärtrytm då och då trots den medicineringen bör du följa upp det, i första hand genom ett 24-timmars-EKG.

Allmycke sa...

ALL medicin som kommer paketerad i s.k. blister-pac är ett bekymmer om man är det minsta svag i fingrarna!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Jag följs upp noggrant vad gäller medicineringen. Blodtrycket har alltid varit bra hos mig.

Eliquis är mitt blodförtunnande.

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Och Metoprolol Teva är absolut värst.

Babsan sa...

Undrar om Monet är läkare?

Thalassa sa...

Vi från de nordligaste delarna lär vara mer genetiskt utsatta för hjärt- och kärlsjukdomar än övriga befolkningen. Jag skriver ”lär” för jag har ingen källa.
Jag har stått på Metroprolol i 15 år för blodtrycket, och mått helt OK. Vid årsskiftet fick jag dock problem med extraslag, och har sedan dess åkt in och ut på Södersjukhuset (ej akut - som dagpatient!). Arytmigruppen försöker hitta rätt medicinering men lyckas tyvärr inte, och jag har ca 20.000 extraslag per dygn. Normalt ska vara ca 100.000. Det ska inte vara FARLIGT, men är fruktansvärt jobbigt och allmäntillståndet och konditionen sjönk ganska snabbt till botten.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Vet inte.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Arytmi i sig lär inte vara farligt. Men jäkligt obehagligt.

Bara man äter blodförtunnande.

Monet sa...

Babsan och Bert. Nej jag är inte läkare. Men jag har dels en allmän medicinsk utbildning och en ytterligare med speciell inriktning på hjärt-kärlsjukdomar och deras orsaker och behandlingar. Jag har arbetat yrkesmässigt i många år inom den medicintekniska industrin med tonvikt på hjärtklaffar och öppen hjärt- och kärlkirurgi och inom läkemedelsindustrin för flera svenska och internationella bolag. Jag lever dessutom med en man sedan 30 år med uttalad hjärtproblematik med flera infarkter, två stroke, kärl- och blodtrycksproblematik samt förmaksflimmer. Han är behandlad både i Sverige och i Frankrike i direkt professionellt samråd mellan mig och hans kardiologer och jag är därför kontinuerligt uppdaterad kring nya rön, olika behandlingsformer och läkemedelsutveckling.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tack för att du berättar.

Anonym sa...

Min man tar mycket mediciner eftersom han är transplanterad. Eftersom han är synskadad sköter jag om att ladda dosetter åt honom. Från början fick jag ont i tummen av allt ut-tryckande av tabletter. Numera trycker jag först hål på baksidan av blisterkartan med nageln, sen trycker jag ut tabletterna och det går bättre. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Tack för tipset. Ska testa.