tisdag, maj 23, 2006

Ruttna tomater

Växtförädling förbättrar inte grönsakerna. Tvärtom visar en amerikansk undersökning att näringsvärdet minskar i våra vanligaste grönsaker. På 50 år har främst järn, kalcium och c-vitamin glesnat. Men även andra mineraler och vitaminer.

Förädlingen har främst inriktats på att öka avkastningen. Tydligen blir grönsakerna tyngre och större, men mer utspädda med vatten. Och då blir ju ett kilo tomater plötsligt något helt annat än vad det var på femtiotalet.

Förra veckan läste jag en liten artikel som berättade att grönsakspriserna det senaste året (tror jag det var) gått upp med ungefär 9 procent, medan priset på godis sänkts. Tyvärr har jag inte hittat igen det jag läste.

Så vad blir slutsatsen? Jo, vi får sämre näringsvärde i grönsakerna, som blir dyrare. Vi fortsätter istället att äta godis, som ofta är förädlade (!!!??) rester från djurhudar, eftersom det blivit billigare.
Obs! Dessa tomater har
inget med artikelns
rubrik att göra.
Foto: Samuel.

Förädling ökar alltså vinsterna.

Inget annat!

Läs mer i SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.