måndag, mars 26, 2007

Ljus är framtiden

Av tradition är studiemotivationen låg på alla gamla gruvorter. I alla tider har folk gått direkt från grundskolan till gruvan, där det fanns jobb.

En intressant artikel presenteras i dagens DN. Den visar att genomsnittsbetygen för niondeklassare på bruksorter i Bergslagen ligger under snittet i landet. Citatet ovan står rektorn på Centralskolan i Norberg, i norra Västmanland för.

Artikeln bygger på Skolverkets betygsstatistik och ger fler frågor än svar, tycker jag.

Det jag blir nyfiken på är förstås varför det är så att just Norberg legat i den där positionen i flera år. Är rektorns slutsats riktig? Varför är det så svårt för ungdomar att känna sig studiemotiverade, sex-sju mil från en så relativt stor stad som Västerås. Eller Uppsala och Örebro på dubbla avståndet. Alternativen till bruksorten finns ju så att säga nästgårds.

Danderyds kommun ligger i topp, vad gäller snittbetyg. En välmående rikemanskommun i närheten av Stockholm. Vad är det som stimulerar där? Pengar?

Kartan som visar sveriges kommuner med olika färg för betygssnittet är rätt trevlig att se för en norrbottning.

Snäppet under Danderyd, ligger nämligen inte mindre än tre norrbottenskommuner. Övertorneå, Pajala och Arjeplog. Pengar lär inte vara orsaken till studiefliten här. Inte heller finns närheten till stora städer. Närmaste universitet från Pajala är Luleå tekniska universitet, 22 mil enkel väg. Från Arjeplog är det 25.

Hur är det då med universitetsorterna själva? Nja - Inte är de några fyrbåkar, där studieglädjen lyser starkt. De allra flesta ligger en bra bit under snittet. Undantaget är Lund, som ligger i samma klass som Danderyd och de norrbottenskommuner som nämts ovan.

Säkert kommer orsakerna att diskuteras och debatteras. Sedan kan man också ställa sig frågan om Skolverkets statistik är en bra rikslikare.

Eller handlar det om resurser?
Kanske Pajala, Övertorneå och Arjeplog, skall ge sig in på konsultmarknaden. Sprida sin studieglädje över landet. Ett bra alternativ för att i någon mån återta vinsterna från de investeringar man gjort i sina ungdomar. Ungdomar som normalt får finna sig i att "exporteras" söderut, för att höja kunskapsnivåerna där.

Ljuset kommer ju vanligtvis från norr.
Det borde kosta!

*****



Läs mer i DN:s artikel, med vidhängande grafik.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: