fredag, november 23, 2007

Vikingfärja flyger i luften

Läser i branschbladet att Airbus vill vintertesta nya superjumbon (du vet, den där nya modellen, som tar 860 passagerare upp i skyn) på Oslos flygplats Gardermoen.

Vintertesta!??? I Oslo!!!

Det är tydligt att den jumbon inte kommer att trafikera nordligare breddgrader än Paris. Jag menar, om Oslovintrarna räknas som "vinter".

Nej - Kör upp åbäket hit till Luleå i stället. En stor flygplats byggd för tunga fraktplan och rejäl vinter, åtminstone någon vecka per år.

Förresten borde Airbus känna till att vi finns. På åttiotalet vintertestades deras förra jumbo A310 här. Vår arbetsplats inbjöds till och med att följa med på testkörningarna. En chans man inte missade.

Tyvärr var länets befolkning dåligt informerade om vad som skulle hända. Under testerna, som egentligen var inriktade på landningsproblematik på vinterbanor, steg denna jumbo inte högre än till 300-500 meter. Vi lågsniffade alltså över norrbottensskogarna och satte skräck i byaarna. En jumbo på så låg höjd ser stor ut. Jag lovar. Eftersom vi skulle göra extra lågsniff över Vidselsbasen, där vi flög under bergtoppshöjd, gick larmet i Älvsbyn. "Den störtar"!

Nu är vi vana. Jag hänger gärna med på en provtur igen.
Välkommen hit Airbus.

*****


Brasklapp: Jo, jag vet att flygtrafiken svarar för en mycket stor del av miljöproblemen här i världen. Men stora plan sänker faktiskt påverkan, förutsatt vi vi inte ökar resandet.

Så nu sjunger vi alla:
Ju fler vi flyger tillsammans, tillsammans, tillsammans
ju fler vi flyger tillsammans,
ju renare det blir.

Andra bloggar om ,

Inga kommentarer: