måndag, juli 21, 2008

Och här står jag...

.. i kulen måndagskväll och toksteker köttfärs.

Toksteker?! Jo - för här skall bli fjällmat. Nöjer man sig inte med frystorkat i påse på fjällvandringen, så får man fixa något bättre själv. Torkad köttfärs är en utmärkt, proteinrik basvara. Så när köttfärsen fått fin brun färg och slutat fräsa i pannan är det dags för nästa steg: Ugnen.

På 50 graders ugnsvärme skall den nu stå och torka över natt. Minst! Ibland tar det längre tid. När den börjar anta struktur liknande snabbkaffe, så är den klar. Då har 800 gram köttfärs plöstligt blivit 1½ hekto och känns mycket bättre att släpa omkring på. Hållbart blir det också. Ett år gammal köttfärs smakar mums. Inga problem.

Grönsakerna är redan klara. Morötter, tomater, med mera skulle nu kilovis kunna skickas för nästan enkelt porto i kuvert. Om jag överdriver lite. Men ett kilo morötter brukar bli sisådär ett halvt hekto, när jag får bestämma.

Givetvis tar man med någon liten färdigrätt i påse också. Men det kan aldrig ersätta smak och doft av riktigt hemlagat, svävande ut över fjällheden en solig kväll, när tältet står på plats och trötta ben skall vila.

Försök själv, får du se.

*****

Inga kommentarer: