onsdag, januari 06, 2010

Skamvrån större

Jag tror inte att regeringen kunde förutse den debatt som vargjakten startade. Ska jag vara uppriktig så kunde inte jag det heller. Men jag hade fel.

De reaktioner som jakten väckt är glädjande. Kritik kommer från många håll. Oavsett partifärg. Herr miljöministern hävdar att jakten gått bra; helt enligt planerna. Han envisas med att stammen måste decimeras på grund av att den är inavlad och sjuk.

Och nu visar det sig att en hona och en hane med perfekt hälsa skjutits i Gästrikland. Två valpar har lämnats på egen hand.

Hur klumpigt får en minister i regeringen tänka. Hur kan han tro att 12000 skjutglada jägare ska kunna se om en varg är av "sämre sort". Eller ens vilja se.

Hela denna sorgliga historia är så genomskinlig att jag häpnar. Här har jägarlobbyn verkligen fått gehör för sina sjukliga lustar. Ingen ska tro att de går ut i skogen för att skydda boskapsägare. De svenska jägarna gör istället allt för att skydda sina fritidsintressen med regeringens och Naturvårdsverkets sanktioner i ryggen.

Jägarna månar bara om sin självpåtagna "rätt" att vistas ute i skogen med bössa i hand och hunden vind för våg. "Det är det vi vill", sa en inringare i Ring P1 i morse. Trodde vi något annat?

Vem har gett dessa människor mandat att bestämma hur naturen ska användas. De hävdar att jakten funnits i tusentals år. Jo - men som jakten ser ut idag, har den existerat i knappt 70, det vill säga sedan ett par generationer.

Vi har ett djur, som bör jagas i det här landet. Det vandrar nu in från öster och hör egentligen inte alls hemma på våra breddgrader. Oförsiktigt inplanterat i Finland, där hundratusentals skjuts varje år, för att minska stammen. Det handlar om mårdhunden, som kan sprida rabies och dvärgbandmask. Två farsoter som vi inte vill ha in i landet. Varför jagas inte mårdhunden? Av vilken anledning kastar sig inte jägarna ut och decimerar den stammen?

Nej - det är klart.
Mårdhunden tar inga älgar!

*****



Läs gärna även tidigare inlägg hos mig.
Logik skapar inga hjältar.
Machosorg.
Host host...
Sådana norrbottningar finns.
Jag - en ädling.
Svenskarnas sneda natursyn.
Glädje.
Luft.
Rovdjur - ja.
Överblick.

Skriv på mot hetsjakten på varg.

Läs mer hos Svenska Naturskyddsföreningen.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: