lördag, augusti 21, 2010

Till topps



Efter en orolig natt, med UFO-besök*) och usel sömn, vaknar jag återigen i bastukänsla. Inte hjälper det med att lägga sig ovanpå sovsäcken heller. Öppnar dessutom korsdrag (Visst - Man har ju ett elegant tält, som tillåter det.) och hoppas på någon eller några timmars sömn till. Klockan är bara några minuter över sex.

Men solen är oss övermäktig. Och när termometern visar +34 i tältet, står vi inte ut längre.

Ur medvandrare Benkes dagbok:

Det är en fantastiskt vacker morgon. Inte ett moln på himlen. Skönt att pyssla med morgonbestyren endast iklädd kortkalsingar och t-tröja. Vid frukosten ungefär klockan 10 blir det lite kyligt av blåst, så det blir långbrallor och tröja på. Men frukost ute i solen blir det.

Idag packar vi en dagturssäck för att bege oss upp på höjd. Vi går rakt upp i sluttningen från tältet, över gullbräckefulla vattendrag. Jag tror aldrig jag sett sådan mängder med den arten. Det är helgult över hela berget. Solen är stark, mycket stark och eftersom det är kraftigt uppför bryter svetten fram rätt snart.

Vårt mål är inte att bestiga någon topp utan bara komma i närheten av topparna i Sulitelmamassivet. Ett berg som flera gånger svikit oss, genom att envist hålla till bakom dimmor och moln.

Sulitelma gällde en gång i tiden som Sveriges högsta fjäll. Men det var innan Sarek och Kebnekaiseområdena var "upptäckta". Nu är den högsta svenska toppen i massivet bestämd till 1809 m. Vi delar berget med Norge och den norska toppen, Suliskongen, är högre.

Klockan tretton och tretton på 999 meters höjd, lagar vi lunch. Pirr med quinoa och fjällsyra. Utsikten från vår plats är oerhört vacker. Vädret är varmt och gott.


Här sitter vi med hela det vackra bergsmassivet, med sina glaciärer, sina branter och sina molnslöjor. En glittrig sjö. Något av den mest "alpina" omgivning man kan finna i Sverige.

Det är svårt att ta till sig det mäktiga, vackra landskapet.

Så småningom vänder vi åter mot vårt basläger igen och når det vid halvfemtiden på eftermiddagen. Vi går ner i bäcken för att tvätta av oss. Då har plötsligt solen gått i moln, förstås.

Middagen får intas inne i tältets absid. Lagom till drinken kom regnet.

Men solen kommer tillbaka efter någon timme och vi sitter ute länge och väl i kvällsljuset, med vårt thé.

Ännu en fantastisk dag.







*****

*)
- Du måste komma ut. Det är något i luften som lyser ovanför fjällkanten. Det ser ut som ett UFO.
Ett nattligt besök i nödsyfte orsakade denna dramatiska rapport. Själv låg jag trygg i min sovsäck och hade ingen som helst lust att kliva ut mitt i natten. Men nyfikenheten tog överhand.

Jag tog kameran med mig.



Det var Venus, som ensam tronade på en i övrigt stjärnfri himmel. På dessa breddgrader är himlen fortfarande så ljus även mitt i natten, att inga stjärnor syns. Förutom denna. Bilden togs på fri hand. Därav har planeten begåvats med en extraordinär form.

Inga kommentarer: