tisdag, oktober 26, 2010

Kampen går vidare (även i år)

Den här bloggen är känd för att ta strid i särskilda frågor. Genom åren har trogna läsare följt hur vissa sakfrågor har lyfts, gång på gång på gång, i en aldrig tröttnande kamp för vederhäftighet och mot förflackning.

Nu är det dags igen. Det är nämligen den tiden på året, då ytliga och flamsiga och dåligt historieanknutna och mindre nogräknade människor börjar ta för sig av våra pengar och vår längtan efter en lugn och fin jul.

Ur dagens tidning trillade en illa producerad stridskrift. Kvaliten på papperet, eller trycket var det väl inget större fel på. Färgäktheten fick heller inga större anmärkningar.

Men innehållet!!! Ett totalt sabotageförsök mot de mängder normalkloka medmänniskor, som försöker hålla moralens flagga högt.

Det handlar om jultraditioner. En hel sida befläckad med idel felaktigheter. Bilder på så kallade adventsljusstakar.

Vi ska här gå in på detaljerna.

Nedan ser vi två exempel. Sju menlösa ljus på en ful ställning av trä. Torftigt uppbyggd efter ritning av en totalt fantasilös formgivare (vilket är ett alldeles för snällt ord i det här sammanhanget), som borde ha spärrats in för länge sedan. Att kalla dessa "produkter" för något som ska påminna om advent är inget mindre än en förolämpning.Vidare i träsket. Här uppenbarar sig en total katastrof i metall. Spetig, spallrig, ful. Ser ut som ett ljuster av sämre kvalitet. Även denna benämns "adventsljusstake".

Räkna ljusen, och räck upp handen du som någon gång firat åttonde advent. Formgivaren har dessutom haft mage att kalla denna variant "Lycka". Han måste ha glömt "Miss"! Eller kanske är det ett tryckfel.

Hur firar man advent med ovanstående skapelser? Bortsett från den totalt matematikbefriade formgivaren, så undrar jag hur konstruktören tänkt sig att man ska kunna tända ett ljus i taget, och så att säga fylla på vartefter som de fyra adventssöndagarna fortskrider. Det innebär, om man nu ska följa någon som helst regelbundenhet i sina traditioner, att 1,75 ljus skall tändas den första söndagen, 3,5 den andra, och så vidare. Förmodligen finns det någon form av kretskort inkapslat i underredet, som hjälper till med detta.

Undantaget är högaffeln. Där kan man slå till med två ljus åt gången.


Slutligen och för balansens skull måste jag även visa en alldeles korrekt presentation. Lika ful som övriga, men med en viss ärlighet i uttrycket. Den enda äkta i hela denna samling.

Jag undrar vad som plötsligt fått försäljningsorganisationen att skilja ut denna från de övriga. Var finns konsekvensen. Alla utom en i hela detta galleri är av trä. Alla av trä presenteras med sju stycken så kallade ljus. Ändå har just denna sista utnämnts till vad de andra egentligen är. Nämligen träljusstakar.

Får vad som helst benämnas adventsljusstake?

*****

Här finns även tidigare kampskrivelser, samt länk till forskningsrapport i ämnet.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: