Jag är ingen större anhängare av Juholt och hans parti. Men jag försöker ändå se det mänskliga i röran. Vad skulle du själv svara om du i en blankett fick frågan "Vad är hyran för din bostad?"
Visst kunde man tänka sig att sosseledaren kunde tänka till lite, men om kvaliten på Riksdagens administration inte når högre höjder än så, tycker jag att det finns än större anledning för pressen att istället ägna sitt grävande åt den. Herregud - Så dåliga rutiner tillåts inte vi ha i det företag där jag jobbar.
ETC:s Johan Ehrenberg slår huvudet på spiken i denna krönika:
Så vad har vi lärt av förra veckans mediedrev som fick namnet ”Juholtaffären”? Att det som ropades ut inte var sant utan överdrivet, att det ”glasklara” var väldigt dimmigt, att huvudpersonens ursäkt var orimligt stor, att riksdagens byråkrati är ett skämt där man inte ens kollar utbetalningar trots att blankett och namn på övernattningsboende finns att läsa på bordet? Riksdagens kontor klarar inte det som varje småföretagares ekonomiassistent måste klara vid månadens kvittoredovisning till de anställda.
Smalt allt samman till en axelryckning när drevet misslyckades och den förväntade mediala segern inte blev av? Nej, det vi sett är en ny nivå av maktspel där medier öppet tar på sig en aktiv roll för att skapa politik. Uppdraget var inte att skildra en nyhet om en svag partiledares problem, uppgiften var att skapa en svag ledare och skapa osäkerhet och kris.
Det gör man genom att skvallra, överdriva, inte granska läckors påståenden och hela tiden klistra dit egna ”sanningar”, som till exempel att ”det blir omöjligt för honom att få ut sin politik nu”.
Men varför är det omöjligt? Jo, för att medierna bestämt sig för att vägra sprida politiken, det alla dessa politiska journalister påstår när de säger att ”ingen” vill lyssna på politiken är egentligen bara att de själva vägrar lyssna.
(Hela krönikan hittar du här.)
Och jag undrar - När ska drevet mot drevet gå? På allvar!
*****
Och herr Bodin träffar också mitt på huvudet i spiken!
SvaraRaderaJag blir också hjärtinnerligt trött på det, och det handlar verkligen om att försöka skapa politik själv istället för att skildra den. Det vore fint om journalisterna kunde höja ribban för den egna verksamheten. De borde föreställa sig att de söker jobb på CBS 60 Minutes - något de inte skulle få på det här sättet.
SvaraRadera"... Jag är ingen större anhängare av Juholt och hans parti. Men jag försöker ändå se det mänskliga i röran. Vad skulle du själv svara om du i en blankett fick frågan "Vad är hyran för din bostad?"
SvaraRaderaEnkelt svar: Vad jag faktiskt betalar i kronor och ören, dvs exklusive kattens bidrag till hushållet. Finns inga skäl att inberäkna andras boendekostnader för att dryga ut lönen.
Leif: Då många riksdagsmän "veckobor" i huvudstaden och reser hem till familjen på helgerna, borde formuläret givetvis även ställa följdfrågan:"Delar du bostadskostnaden med annan person?"
SvaraRaderaDå hade regeln varit mera glasklar än vad Aftonbladet hävdade.
Som sagt - Regeringskansliet skulle inte klara en kvalitetsbesiktning enligt ISO9001, vilket de själva kräver av sina leverantörer vid upphandlingar. Det är snudd på amatörmässigt.
ab: Som jag kommenterade någon annanstans: Självkritik finns inte i vissa tidningsutgivares vokabulär och än mindre i deras föreställningsvärld.
SvaraRaderaKnapsu: Åh - jag ber. Men i det här fallet slår Johan Ehrenberg hårdare. ;)
SvaraRaderaMen - innan herr Juholt flyttade in hos sin hmhm-bo, betalades väl hyran av henne ... Hurudan
SvaraRaderalogik är det, att han övertar hennes kostnad för bostaden efter sin inflyttt? Vem är det som är
dum? Inte Juholt, tror jag - men sniken och underskattande sina väljares förtroende (indirekt).
Obehagligt och sunkigt förfarande. Man tappar smaken ...
kristina: Okej - Jag kände inte till att sambon redan bodde i lägenheten. Då kommer saken i ett annat läge. Men Riksdagens kansli behöver nog "kvalitetssäkras" trots allt.
SvaraRadera"Ange din personliga del av kostnaden för den extra bostad du vill ha ersättning för", typ. Så enkelt kan det vara.
Ja, men det fanns ju ingen ruta för "kulbo" undra på att det blev fel då......
SvaraRaderaSjälv gillar jag inte ordet "kulbo", känns inte pålitligt, skulle inte vilja ha en kulbo,
antingen är man sambo (gift eller inte) eller också är man särbo tycker jag.
Vad jag förstår så skickades hyreskontraktet in samtidigt som ansökan om bostadsbidraget. I kontraktet framgick tydligt att två personer, Juholt och sambo, står för det. Kunde inte kansliet klara den räkneoperationen?
SvaraRaderaMaja: Se där. Ytterligare underkännande av Riksdagens byråkrati.
SvaraRadera.....men är men förvånad? Mona Salin visade sig genom år som minister och topp inom Socialdemokratin vara en högt medioker för att inte säga dålig politiker utan riktiga visioner och utan förmågan att få något gjort....men vad var det som fick henne på fall inte var det hennes uppenbara inkompetens för sitt jobb....det var fortfarande den där tobleronen inhandlad på fel kort. Det är något konstigt i sverige (och resten av världen) när aldrig en politiker faller på sin inkompetens men däremot faller om man betalar med fel kreditkort eller erkänner att man inte alltid betalat TV avgift eller något dylikt.
SvaraRadera...tänkt också på veckan innan den här juholt affären....då hade samme man svårt att summera sin egen budget och fick komma med flera olika versioner....detta tyder på någon form av inkompetens eller åtminstånne en svaghet inom partiet....detta fick några få kommentarer...medan den så kallade 'affären' fyllde alla tidningar i en vecka....? Något att tänka på?!
SvaraRaderaJa, det här handlade nog mer om bristerna med Riksdagens administration, som skulle vara omöjligt på vilket företag eller kommun som helst. Juholt borde ha gjort en "terrier" istället för en pudel.
SvaraRaderaTack för att du uppmärksammade mig på Ehrenbergs krönika, huvudet på spiken!
Sven: Du reagerar precis som jag. Kvalitetssäkrat! ;)
SvaraRadera