lördag, oktober 15, 2011

Det är när jag står i stugans kök och blandar ...

.. tranbär i matbrödsdegen, som jag kommer ihåg att jag lovat receptet på min berömda lingonkaka.

Så då kommer det här:
  • Vispa 1 ägg med 1½ dl strösocker pösigt.
  • Tillsätt 150 g smör, eller margarin som du smält, samtidigt med 4½ dl vetemjöl och 1 tesked bakpulver.
  • Smöra och bröa en pajform, eller en "springform" och bred ut den smidiga degen  jämnt över bottnen.
  • Lägg på 3-4 dl lingon och bred ut dem över degen. Lämna en två cm kant längst ut i formen. (Kanten kommer att jäsa upp och hålla lingonen på plats.)
  • Dofta över kanel och lägg på ett lager brun ströfarin. Jag brukar använda ca 1½ dl. 
  • Grädda i 175 grader. Ställ formen lågt i ugnen. Bäst på gallret som du ställt på botten. En halvtimme brukar vara lagom.
Servera ljummen med grädde. Men största succén har jag fått när jag serverat den med en klick turkisk yoghurt med lite ringlad honung över.

Löftet infriat.

*****

2 kommentarer:

  1. Biggan17:09

    Heders! Tack för receptet, det verkar bli mumsigt värre...får bli i morgon. Dagens "bragder" utförda---äppelmoset fixat och älgsteken står och svalnar på balkongen.
    Trevlig helg i Lule

    SvaraRadera
  2. kristina12:03

    Tack för receptet på lingonkaka, det sparas med glädje. Har aldrig smakat på - ska snart bli!

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.