onsdag, juli 17, 2013

Småsur

Det är inte ofta jag går på bio. Dels visas där oftast amerikansk skit, som ingen frisk människa borde vilja se. Dels avskräcker mig allt detta ätande, sörplande och snackande, som många (majoriteten) ägnar sig åt istället för att gå ta en rejäl matbit för samma peng innan de sjunker ner i biofåtöljen.

Att det är sommar är också en bidragande orsak till att jag sällan besöker salongerna. Idag var ett undantag. Ensam hemma, halvdåligt väder och - hör och häpna - en film som intresserade. Rödmärkt i annonsen. Pedro Almodóvars nyaste "Kära passagerare" var det tänkt. Handlar om en flygresa. Jag tänkte att det kunde vara kul att se någon annans tolkning än min egen när det gäller märkliga beteenden hos flygpassagerare.

Bokade biljett. Gott om plats. Det var bara jag som ville. Det syntes på beställningssidan i datorn. Men det var ju i förrgår.

Föreställningen börjar klockan 18.10 och eftersom jag slutar jobbet en timme innan i bästa fall, hade jag förberett mig och hämtat biljetten redan tidigare på dagen. Jag ville ju gärna få något i mig innan, som den civiliserade biobesökare jag är.

Alltså traskar jag iväg och är på plats tio minuter innan biostart.

Där kom kallduschen. En rodnande grabb som fick se min biljett, pekade på salongens stängda dörr.
 - Alltså ... Vi kan inte visa den här filmen idag. Projektorn är trasig, sa han med rödflammande öron.
 - Va!?? Den enda kväll jag kan gå, sa jag.
 - Du får vända dig till kassan så får du tillgodokvitto.

Jo, jag fick mitt kvitto. Skrövligt!
 - Välkommen tillbaka en annan kväll.
Jag tror inte jag sa tack.

Och jag har mina aningar om monopolföretaget SF - All filmkulturs utarmare. Det var bara jag, som hade beställt till denna föreställning. Så var det säkert. Och då iddes de inte slå igång projektorn.

Luleå blev fattigare när Sandrews försvann... köptes av SF och lades ner. Det finns 4 salonger några kvarter bort, som står tomma och öde. Folkets bio har försökt få tillgång till dem. Men SF hindrar. Förstås.

Jag tror jag ska gå tillbaka till Filmstaden.
Ställa mig utanför entrén och tända eld på mitt tillgodokvitto.
I en flammande protest.

Bu för SF!!!
(Det kanske betyder Slut Film, slår det mig nu. Hm! Jojo. Dold agenda. De gör sitt bästa, vilket är sämst.
)

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Annika Bryn sa...

Oj, du fick du ett helt annat bemötande än min mor och jag när vi gick
på bio på julafton för många år sedan! På Saga i Stockholm. Övriga
familjen ville bryta jultraditionerna och göra annat, så vi gick på
bio.

Vi var också de enda på bion. Men personalen inte bara körde filmen,
de bjöd oss på choklad också! Heder åt dem!

Annika

Bert Bodin sa...

Annika Bryn: Mina redan kritiska synpunkter på SF ökade ju inte i positivitetsgrad, förstås. Nästa besök blir väl om något år. Om biografen finns kvar.

Sven Teglund sa...

Det är sant. Det är väldigt sällan det visas en film på SF som är värd att se, det är fullt med amerikanskt skräp. Att inte Folkets bio får ta över Sandrews, är bedrövligt. Och tänk ändå att du var ensam som löst biljett när det äntligen kommer en kvalitetsfilm!

Bert Bodin sa...

Sven: Ja! Varför var t.ex. inte du där??? ;)

Skämt åsido. Något behöver göras. Eller är det så att vi går emot en biografdöd, då alla sitter hemma i sina hålor och tittar på film. Och ofta "gratis", dvs alla betalar oavsett om man tittar eller ej. De flesta tror nog att det är gratis och klagar inte. Men när det gäller synliga "avgifter" - Då gråts det klagotårar.