tisdag, oktober 06, 2015

Det där med cyklister

Nu är de på tapeten igen, cyklisterna. Jag har tidigare ondgjort mig över deras framfart. Själv cyklar jag gärna. Men till skillnad från det som verkar allmänt rådande i kretsarna, så håller jag mig till trafikreglerna. 

Jag utgör därmed ett flagrant undantag. Det innebär att jag aldrig skulle komma på att cykla på trottoarer, mot körriktningen, på gågator (annat än på de gåendes villkor, dvs sakta och försiktigt.), eller i tron att jag är den absolut enda trafikanten överhuvudtaget. Därmed tydligen anseende att man kan cykla hur fort som helst utan att behöva ta hänsyn till exempelvis korsande trafik. Allt verkar vara huvudled för många stålhästsriddare.

När jag nu hör att elcykelentusiaster på sina håll vill att vi bygger om vår infrastruktur för deras skull, undrar jag hur det ska gå till.

Det man först borde satsa på är allmän trafikutbildning. För alla cyklister, oavsett "drivmedel".

Sedan kan vi diskutera infrastruktur.

*****

2 kommentarer:

Kersti sa...

Jag cyklar mycket och ofta här i den kungliga huvudstaden och kan inte annat än hålla med dig. Det är för mig helt obegripligt att vissa (de flesta) verkar anse att trafikregler endast gäller bil och gångtrafikanter. Helt märkligt är det. Jag driver ett eget krig genom att försvåra omkörning vid rödlysen mm brukar också fråga vänligt om de kör bil mot rött också. Kanske i alla fall någon får sig en tankeställare. Det är bra med cykelbanor men ibland går det till överdrift. Längs Nynäsvägens lokalgata här i Enskede har man byggt en dubbelriktad cykelbana. Det är inte bara det att den inte behövdes, med den ringa trafik där var kunde cyklar och bilister absolut samsas. Det har nu blivit direkt trafikfarligt med cyklister som kommer från bägge håll på en i övrigt enkelriktad gata. Dessutom ledde byggandet till döden för de trevliga småaffärer som fanns längs gatan eftersom det nu inte finns någonstans för bilarna att parkera. Trist är det.

Bert Bodin sa...

Jag känner igen dina reflektioner om hur vissa cyklister tycks tro att trafikregler bara gäller för bilister och gångtrafikanter. Det är precis den uppfattning jag får också.