tisdag, mars 08, 2016

Uppryckning - eller....... ?

Bettittade just ett av de mer deppiga program jag sett på länge i TV. Gympaläraren. Vilket mörker!

Grunden är att programledaren Kalle, kommer till en skola i Ösmo och får bevittna förfallet. Ja, så känns det. Förfall.

En trist skola, ett urtrött lärarrum, lata elever, men en någotsånär alert idrottslärare. Han kämpar på, verkar det som.

Eleverna däremot, verkar håglösa (undantag finns), och verkar tycka att "om man inte vill vara med på lektionen, så är det bara att låta bli". Och ingen reagerar!??? Vad är detta?

Kalle ska tydligen nu försöka få fart på ungarna (de går i nian, så de är faktiskt ungdomar). Det blir inte någon lätt uppgift. Visst hänger en del elever med på idrottslektionen. Men 17 elever saknas, när lektionen börjar.
 - Nä. Det där är inget för mig.
 - Vi är väl inga treåringar, säger en tjej, som inte vill ha regnkläder på sig för att de är fula.

Det blir en del träning för ett fåtal. Situationen är den att svenska skolor erbjuder väldigt lite röra-på-sig-aktiviteter, jämfört med andra länder i Europa. Vi ligger någonstans på 24-25 plats av 30 länder. Vad det kommer att innebära på sikt, kan man bara sia om. Men spådomen är nog rätt realistisk, när man säger att artrosen sätter in, när ungarna uppnått 35 års ålder.

Kalle jobbar på så gott han kan. Inbjuder till föräldramöte också och förbereder med fika.
 - Det kan ju komma 100 personer, säger han och öser upp kanelbullar i brödkorgarna.

Tio personer dök upp. Kanske representerade de 5-6 elever. Stämningen var entusiast ....
Nä - Det var stendött. Kalle fick inte ens ett tack, efter mötet, när han i sin tur tackade de närvarande. Han fick försöka dra igång en liten applåd själv. Den följdes av kanske två personer. Håglöst!

Men vi får väl se. Första avsnittet slutar med att Kalle fixar lånekläder för träningsändamål. Och rektor fixar en tvättmaskin, där kläderna kan tvättas. Skor kommer också för utlåning. En liten ljusning. Hoppet stiger. Några elever tycker att kläderna är snygga och hoppar med på studsmattorna i gympasalen.

Men summa summarum.
Det går utför.
Tyvärr.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

annika sa...

Hemskt!

Babsan sa...

Tyckte nog att programledaren var för jobbig för att orka se hela programmet.Men visst är det skrämmande att de inte orkar röra på sig.Inte lär det bli bättre

Bert Bodin sa...

Jag kan hålla med om att han ärlite väl "intensiv". Men mest funderar jag över hur det ska gå för ungdomarna.

Bert Bodin sa...

.... va ordet, sa Bill. Just det, sa Bull.