torsdag, mars 03, 2016

Sverige - Sekulärt

Mina dubier angående religion är inget som jag döljer. Sagor som sanningar kan jag inte acceptera. När religion och politik blandas ihop, så blir det en ren häxbrygd. Och Sverige avskaffade häxorna 1724, vilket borde ha lärt oss.

Råkar lyssna på Människor och tro i radions P1. Där diskuteras problem med religiöst våld och förtryck på våra asylboenden. Jag ser invandring som en rikedom, och religion som en strikt privatsak.

Vanja Lundby Vedin är tydligen någon sorts auktoritet i kristendomsfrågor, för hon intervjuas och får komma till tals med förnumstiga propåer om att de boende "måste naturligtvis informeras om att Sverige är ett kristet land. Och vi kristna står för mångfald, och förståelse för alla människor". (Ungefär så.)

Jo, pyttsan!

Jag tycker att  det viktigaste vore att informera asylsökande att Sverige i praktiken är ett sekulärt land, grundat på demokrati, och med en tryck- och åsiktsfrihet som skapats i grunden några decennier efter att den sista häxan dömdes. Om detta borde vi berätta, för de som tänker sig en framtid här.

Glöm religionen. Den leder knappast till några framgångar för mänskligheten.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att jag inte är någon fullblodsateist, så håller jag helt med dig i sak här. Det är inte mycket gott som religionen fört med sig. Vare sig i det här landet eller i något annat.Men religionen hos våra flyktingar och invandrare ligger så oändligt mycket djupare än hos oss, den är ju en del i deras vardag. Det lär knappast räcka med information om att här tror vi inte på sånt gammalt tjafs. :-)

Bert Bodin sa...

Må så vara. Men jag kan definitivt inte tycka att vi ska tuta i dem vad vi har för religion. Staten, landet styrs inte med religion.

annika sa...

Håller med dig. Information är ett första och otroligt viktigt steg. Flyktingar och invandrare kan knappast ta till sig svenska lagar och svensk kultur via osmos.

Tredje året i Hjo sa...

Kristendomen har vikit ner sig gentemot samhälle, vetenskap och politik. Åtminstone håller man troende någorlunda för sig själva. Det är en stor fördel med sagda religion.
Trevlig helg!