lördag, juli 30, 2016

Långa dagar

Tro nu inte att jag beklagar sommarljuset, som vi begåvas med här i norr. Jag tycker det är fantastiskt. Inte störs jag av det, heller. Sover som en stock, vanligtvis. Utan mörkläggning. 

Inte heller skulle jag vilja vara utan det midvintermörker, som vi får om 5 månader. Det påverkar mig inte särskilt mycket. 

Alla årstider är intressanta, och jag skulle inte vilja vara utan dem.

Men det finns ett problem. I-lands i och för sig, men ändå. Vi drabbas av det ändå, just på grund av ljuset. 

Här i världen kan växter delas in i kort- respektive långdagsväxter. Växter behöver ljus. Kortdagsväxterna vet när de har fått nog. Men det gör inte långdagsväxterna. När kortdagsväxter stänger av, så fortsätter långisarna att växa. Så länge det är ljust skjuter de i höjden. Ohejdat. Om det inte blir ökentorrt förstås. Men det är en annan sak. 

I vår perennarabatt planterade vi för många år sedan Kinesisk smörboll. De såg så läckra ut på de bilder som överallt presenteras av plantskolor och växtförsäljare. Och beskrivningarna lät bra. 
Idealiskt för den plats, som vi planerade för nykomlingen.

Nu var det bara det att Kinesisk smörboll tillhör långdagsväxter. Sådana trivialiteter publiceras inte. Det kanske inte är nödvändigt för andra breddgrader, där publikationernas fakta sammanställs. Men här i norr stämmer inte beskrivningarna. I alla fall inte när det gäller höjd.

Långdagsväxten kinesisk smörboll växer och växer och växer. Och förväxer sig. Tillslut kan de inte sköta sig, utan börjar rumla omkring och lägga sig över alla andra växter i sin närhet. Några stammar blir dock stående. Stolta, men inte så snygga. De kompakta "tuvor" man ser på bilder ser man inte här.

Den högsta smörbollen här på bilden är 172 cm hög. Blott en decimeter kortare än jag själv. Ingen av de blommande stjälkar vi har i rabatten är lägre än 120 cm. Nu har våra exemplar gjort sitt för i år. De har blommat ut, och beslut är taget om att flytta hela rasket (för det har blivit ett "rask") till någon plats ute i skogen, där den får växa hur den vill.

Varudeklarationen stämmer alltså inte för oss i norr, med evigt sommarljus. Men det är inget fel på växten. Det är växthandlarna det är fel på.

De är okunniga. 


*****

2 kommentarer:

Benved sa...

hoppas den inte är invasiv.... det kan bli en djungel hos er!

Bert Bodin sa...

Nej - Den är egentligen rätt enkel att hålla inom de gränser jag accepterar. Men den blir så "oformlig". Vräker sig över allt annat, som nästan kvävs under den. Invasiv är den inte. Där har vi mer bekymmer med jätteormroten, som dyker upp överallt, trots att jag är noga med att ta bort alla fröställningar. Den borde inte få säljas.