söndag, juli 10, 2016

Vad tror du?

I dagens nyhetsflöde finns återigen en "nyhet" som blivit stående inslag den senaste tiden. Nej, jag tänker inte på Almedalsjippot, eller fotbollsditot. De två tar väl slut idag, får vi hoppas. Istället är det återigen så att sex stycken anmälningar kommit in under natten. Det gäller sexuella trakasserier, eller våldtäkter från festivalen Peace and Love i Borlänge.

Men fattar de inget de där ungersvennarna!? Är de helt tappade bakom flötet? Eller är drifterna så starka att inte ens hot om polisanmälan kan avhålla dem. För de har väl hört om problemet, om debatterna, om fördömandena, om kampanjerna ....

Nä - Det är precis det, som de inte gjort. De lyssnar nämligen aldrig på nyheter. De läser aldrig tidningar. De hör aldrig debatter. De lever nämligen i en helt annan värld bestående av sociala medier, dataspel och andra medier, där man väljer vilket sammanhang man vill finnas i. Och i detta - jag höll på säga parallella universum - sammanhang frodas förmodligen myter och ideal, som går på tvärs mot sunt förnuft och empatiskt tänkande. Tänker främst på dataspelsvärlden. Sammantaget kan det påverka.

Men det ursäktar inget.

Kalla mig gammalmodig, varsågod!


*****

6 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

Här har vi inga fördomar om unga inte.
Jag kan för övrigt berätta att de värsta tafsarna när jag jobbade på nattklubb var svenska män i 40-50-årsåldern. Men de kanske också spelat datorspel och aldrig läst en tidning? De med "direktörsstuket" var värst.

Bert Bodin sa...

Jodå. Här har vi fördomar. Jag tror också att publiken på festivaler av typen Peace and love är av den yngre typen.

Men med tanke på den debatt och den rapportering som förekommit, tycker jag det är märkligt att företeelsen fortsätter obekymrat, vilket får mig att fundera över omvärldskännedomen bland förövarna. Den verkar minst sagt minimal. Eller också handlar det om killar som helt enkelt är korkade.

Elisabet. sa...

Korkade och pilska.
När jag ser hur medelålders män står och slickar sig om munnen när dom ser unga lättklädda töser i kassakön (lättklädda = sommarklänningar etc) förstår jag mycket väl hur det kan bli så där. Dom männen har inte ens vett att behärska sig när dom står bland andra för att betala varorna, gissa då hur alla hämningar ska släppa när det är i kvällsmörker och hög musik. Inte ett dugg förvånad är jag. Och just vid konserter är det ju mest ungdomar förmodar jag, men hade det varit blandade åldrar och samma förutsättningar, så skulle det inte alls förvåna mig om det vore på samma sätt.

Bert Bodin sa...

Fallucka i kassakön? Ett tips, sådär i all välmening. Lite tjära och fjädrar i botten på gropen och sedan iväg med matkassen i hand.

Annika sa...

Universellt fenomen - killar i grupp, oavsett ålder, är potentiellt farliga, för de har noll respekt för flickor och kvinnor (och de enstaka som faktiskt har det, vågar inte protestera). Dessutom gillar de att flickor och kvinnor blir rädda för dem. Där får de, minsann, de snipiga typerna som inte uppför sig som kvinnor i p*rren! Haha!

Jag fattar inte varför inte polisen och andra stora starka personer men vettig kvinnosyn blandar sig i MÄNGDEN, och haffar alla tafsaridioter direkt?

Bert Bodin sa...

Och vad är det för mähän som står runtikring?
Åtminstone s.k. fullbordade våldtäkter med penetration måste väl i himmelens namn märkas!??