söndag, maj 21, 2023

Så var det dags ...

.. för terminsavslutning i vinprovning. 11 personer samlades den här gången ute på gården i solen, även om den utlovade värmen höll sig på avstånd.

Den här gången var det vita viner som gällde. Denna gång från Frankrike (2 olika sorter) ,  USA, Chile, och Nya Zeeland.

Återigen kunde jag konstatera att vin nummer ett, Chablis Domaine Thierry Mothe, från början smakade bra. Men det höll inte, när vi gick vidare. De 229 kronorna kan du satsa på något annat. 

Till exempel Chateau Ste Michelle Chardonnay. Gott, prisvärt. 139 kronor kostar detta amerikanska vin.

Vin nummer tre kan vi glömma.  En chilenare. Viña Maipo Chardonnay. Pris 65:-.

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve. Champagne. Mycket gott till högt pris: 339:-

Observera att bedömningarna görs innan vi får veta priserna. Det gör det hela mer spännande och lärorikt. 

Sista vinet för denna dag, Church Road McDonald Series Chardonnay. Nya Zeeland. 
Nej - det gick inte hem. 139 kronor.

Mycket trevligt surr och prat, innan vi skålade ett tack till Åke och Marita som står för det praktiska kring dessa träffar. Nu tar vi sommarlov.

*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Underbart finurligt (kanske alltid det är på det viset ...?) att inte få veta priset förrän efteråt. Det borde kunna locka till många skratt.

Elisabet. sa...

Ps. När ni testar ett vin, håller ni då tyst om betyget tills efteråt .., eller pratar man högt och hör hur övriga tycker? Tycker ni ofta lika? Du och Benke, betygsätter ni tillsammans ...? Ds.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Vi diskuterar sinsemellan medan vi smakar. Kommer överens om att man inte är överens ibland. Var och en har ju sin smak.

Vi skrattar åt de beskrivningar av doft och smak, som vinproducenten dokumenterat. Hur sjutton kan någon känna att ett vin doftar ananas, kaprifol, smör, och gröna äpplen, i samma vin.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Där är vi nog rätt omdömesgilla, faktiskt. Men ibland blir det heltokigt.

Monet sa...

Kul! Verkar så opretentiöst och utan mycket av ”experttänket” som ofta följer med andra typer vinprovning, typ de vi hade i Frankrike. Men självklart provar man ”blint” utan att veta priset, det är ju lite av vitsen…Personligen jag tyckt det var kul att både se flaskorna men framförallt få veta druvsorten. En del gillar chablis, andra chardonnay så det är ju också en ledtråd. En sak förbryllar mig dock vid ert trevliga bord: serverar ni verkligen ostbågar medan ni provar? Vi har lärt oss att enbart en bit baguette plus lite vatten vid sidan (en del har spotta-ut-hinkar också) är bäst för smakupplevelsen. Men ni kanske tar det som tilltugg när ni provat färdigt?

Bert Bodin sa...

@Monet

Det är 'tilltugg' i efterhand. Samtidigt som vi kan ta lite brie, eller hårdost och se hur det påverkar vinet. "Ostbågarna" är linschips i ny form. Mycket neutrala i smak.