lördag, maj 20, 2023

Vårflod

Inte på 50 år har de stora älvarna här i norr haft så mycket vatten. Torneälven, Muonioälven, Lainioälven, Kalixälven och i någon mån Piteälven breder ut sig långt över sina bräddar. Byar isoleras. En f.d. kollega som befinner sig i sitt fritidshus i Tornedalen, funderar över hur han ska kunna ta sig hem och till jobbet imorgon.

Benke får mms, med bilder som visar den stuga som en systerson tagit över efter honom. Stugan ligger på hög och relativt brant strandbrink cirka 4 meter ovan normalvattenstånd. Vägen är under vatten, och båt krävs för att ta sig dit.

Fem stora länsvägar är avstängda i trakterna och kulmen väntas inte vara nådd ännu.

Benkes f.d. stuga. Foto A. Westerberg.




*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Arma människor! Under många år - särskilt efter skilsmässan - drömde jag ofta att jag kom körande med bil och så såg det ut ungefär som på bilden. Det var så oerhört ångestfyllt. Och likadant i Italien. Oj, vilket elände, när inte marken kan ta emot mer vatten och så blir det jordskred och ..., ja, vilken lycka att man i alla fall slipper sådant. Ännu.

Kristina sa...

Dramatiskt, men inte ovanligt, väl?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Vi får hoppas på det bästa.

Bert Bodin sa...

@Kristina

Inte ovanligt med högvatten, men såhär omfattande har det inte varit på 50 år, sägs det.

Thalassa sa...

Usch, inte roligt alls när det blir översvämningar! Vår stuga på holmen i Torne älv har varit i farozonen flera gånger, och några gånger har vi förtöjt båten vid förstukvisten. Men för ca tio år sedan hissades den upp en bit och sedan dess har det inte sett alltför krisigt ut. Tack och lov. Nu - söndag - läser jag att vattenståndet i Kalix och Tärendö älvar, vid bifurkationen, sjunkit något.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Så här allvarligt har det inte varit på minst 50 år.

Vi får hoppas att det ger sig snart.