onsdag, november 29, 2023

Vad månde bliva

Vad tycker du om AI (Artificiell intelligens)? Själv är jag både fascinerad och lite skrämd. Utvecklingen går för närvarande väldigt, väldigt snabbt. Så snabbt att vi kanske får börja passa oss. 

Mest aktuellt i närtiden är det som händer med exempelvis nyhetsförmedling. Fejk news, falska nyheter har redan dykt upp. Det är nämligen så att AI kan användas för att manipulera bilder, tal och röster, och förstås text, så att det passar en viss skapare, som vill lura dig. Trump kan skapa sammanhang som är helt falska. Putin likaså.

Men det kommer att ske mer. Mycket mer. 

Idag var jag på en föreläsning på Senioruniversitetet. Det var professor  Peter Parnes (Luleå Tekniska Universitet) som åskådliggjorde vad som gäller för tillfället och för framtiden. Ganska roliga saker ibland. Men där skrattet fastnar i halsen. 

Ett faktum är att vi människor är den varelse på jorden som är skuld till klimatförändringarna som blir mer och mer akuta. Ett scenario är att AI, som blir mer och mer "självtänkande", en dag beslutar sig för att göra sig av med problemet. Alltså utplåna mänskligheten på något sätt. Kul va?

Den fråga jag då ställde mig var: Vad händer då med AI? Det är ju ändå människan som grundat systemen, som går överstyr. Jag frågade professorn om det. Han sa att frågan kommit upp i olika sammanhang, och ett svar blir att AI-systemen tar livet av sig själva. Det kan gå på bråkdelar av en sekund. Så då får jorden lugn och ro och får börja skapa nya arter. Tur att man inte är med då.

Visst kommer AI också att skapa fördelar. Men förmodligen kommer vi att förlora en massa arbeten, eftersom AI förenklar och fixar så mycket åt oss. AI kan ge oss robotar som löser uppgifter av alla de slag. Vi har redan en kirurgrobot på vårt sjukhus som alltså utför operationer. Men AI kan också vara kreativt. Måla tavlor, skriva romaner, göra musik ...

AI har redan börjat bli en fråga för politikerna. I USA, i Europa, och kanske även i Sydostasien. Hur ska AI regleras? Går det överhuvudtaget? 

 - Tur att man är gammal, sa en dam som vi hade vid fikabordet efter föreläsningen.

 *****

2 kommentarer:

Babsan sa...

Jag tycker AI är skrämmande

Bert Bodin sa...

@Babsan

Det finns säkert plusvärden. Men missbruk på olika sätt kommer att finnas.