söndag, november 10, 2013

Fjärran från enfald

I min barndom fastnade jag vi något tillfälle för några suggestiva toner från vår radio. Det sög tag i mig direkt. Det triggade min fantasi. Maurice Ravels Bolero. Jag var inte många år över tio, om ens det. Pappa observerade tydligen mitt intresse och skivan, en EP, inhandlades.

Sedan den gången har jag hört stycket massor av gånger.

Idag drabbades jag av den musiken igen. Ravels Bolero från 1927 spelades i Söndagsmorgon i P2. Flera gånger! Att i stort sett en hel timme ägnas åt ett enda musikstycke kan tyckas trist. Men icke.

Här erbjöds flera av varianter. Från en version spelad för stor orgel och slagverk inspelad i Reykjavik, och en vokal upplaga med Angelique Kidjo, till originalversionen, som den var tänkt att låta, med Münchens symfoniorkester under ledning av Sergio Celibidace.

P2 lördag eftermiddag med Nya Klingan och Söndagsmorgon i P2.

Två program för de modiga.
Fjärran från RIX.


*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

När jag började gymnasiet i Lycksele, hyrde min bästa kompis ett rum på Bångvägen i Lycksele. I rummet intill bodde en ljushårig tös som också var "inackorderad". Från hennes rum hördes alltid Bolero av Ravel .., i månader ..., och jag drabbas fortfarande av kräkanfall när jag tänker på den musiken ,-)

Bert Bodin sa...

Elisabet: Haha - Du får väl gå i terapi. Lätt som en plätt.

Anonym sa...

Tänker alltid på VM i isdans när jag hör Bolero.Det vackraste framförandet jag någonsin sett gjordes till det stycket. Året, och namnen på paret, har jag med ålderns rätt glömt. :-)

Rexxie sa...

Kanske Torvill & Dean från 1984?

http://www.youtube.com/watch?v=t2zbbN4OL98

Rexxie sa...

Måste nog erkänna att även jag blir lätt kräkfärdig av Bolero; men i mitt fall är det helt självförvållat....

Om man vill lyssna på Ravel och undvika Bolero kan jag rekommendera La Valse!

http://www.youtube.com/watch?v=Fg2i2NB-i3o

Anonym sa...

Så var det, ja! Har precis återupplevt det hela, och vackert är det fortfarande även om mitt romantiska sinnelag har bleknat en aning. Tack för tipset!