lördag, november 23, 2013

Jag fick svar

Lite oväntat var det, eftersom jag provat förr utan resultat. Men mitt inlägg härom dagen som handlade om hur en av våra lokaltidningar pekat ut en gärningsman alltför detaljerat innan man överhuvudtaget visste något, skickades till tidningen för kommentar.

Men igår kom ett svar från krönikören. Han valde att skicka ett mejl istället för att kommentera i bloggen.

---
Hej Bert

Insåg att ditt mail kom från no-reply-konto, så jag gör ett nytt försök att svara dig.

Jag har inte glömt vad vi publicerat under våren i samband med mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Att bevaka så extrema fall som mordet på Vatchareeya innebär många svåra avvägningar i de publicistiska besluten.

Vi har hela tiden fått ställa oss frågor om vad vi kan och inte kan publicera. Men när vi gjort våra publiceringar har vi bedömt att vi inte pekat ut 22-åringen för en bredare allmänhet.  

Med vänliga hälsningar

Patrik Boström

Redaktionschef, NSD
---
 
Snällt, men lite väl diplomatiskt och slätstruket, tycker jag. Han tycker förstås inte att de gjort något fel. Tidningar tycker alltför sällan det, i skydd av det så kallade allmänintresset. Men vad det skulle ligga för intresse i att publicera en karta med uppgift om var  den misstänktes föräldrar bor (eller om det var sommarstugan, eller båda), har jag väldigt svårt att inse.
 
Den frågan undviker redaktionschefen att svara på.
 
Föräldrarna är definitivt utpekade.
Och det är skamligt.

*****

Lägger ut en länk till NSD:s webb, med okänt resultat om hur du, som inte prenumererar på papperstidningen kommer åt den. Men det är värt ett försök.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inga problem att se sidan, jag är inte prenumerant. Är inte så jätteinsatt i målet men killen är väl inte dömd än. Skandal att publicera bilden på föräldrarnas sommarstuga, då kan ju inte rå för vad vuxne sonen ev gjort. De borde PO-anmäla.

Anonym sa...

Fruktansvärt omdömeslöst. Vad är meningen med att visa bilder på föräldrarnas boende? Ska man åka dit och ställa sig och glo och förfasa sig.? Men det är ju inte första gången som media beter sig svinaktigt. Och inte sista heller.

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Snacka om att bli utpekade. Kan de vara kvar i sin stuga?