måndag, november 23, 2015

Jag kunde inte låta bli

Gina Dirawi som julvärd ... Nä nu går skam på torra land! Det tycker många, och jag kan inte förstå varför. Jag upplever henne som en frisk fläkt, och jag har aldrig lagt mig i vilken religion hon tillhör. Men det gör tydligen Sverigedemokrater. De spyr sin vanliga galla.
 - Hur kan hon .....
 - På vår mest kristna högtid ....

Ursäkta mig, men vad är det som är så väldigt kristet med SVT:s julaftonsprogram? Kalle Anka och hans vänner? Är SD:arna rädda för att bli omvända av någon frälsningskampanj som hon planerar i lönndom? 

Ett facebookinlägg fick mig att reagera. Där fanns de vanliga skräck- och ångestupplevelserna som skribenterna upplever. Där fanns osmakliga påhopp. Ja, du vet .....

Jag vågade mig på en kommentar.

(Vet inte om länken fungerar för dig, som inte använder Facebook. Men här finns ett utdrag av posten. )


*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

14 kommentarer:

christel sa...

Bra skrivet Bert och Elisabet....bravo

Bert Bodin sa...

Tack för det, Christel.

Kersti sa...

Ja vad ska man säg? Jag blir tyvärr inte förvånad. Bra att du gav dig in i debatten.

thord wiman sa...

Phu... blev lite orolig där ett
tag.
Ginas upplysande uppdrag ger säkert välbehövligt självförtroende till identitetsskapande unga invandrartjejer + andra generationen.
Bra!

Bert Bodin sa...

Ibland vill jag bara strunta i det. Men så rinner det över. Det är så många dumma kommentarer att man häpnar.

Bert Bodin sa...

Mycket bra synpunkt där, Thord. Tack för den.

Steel City Anna sa...

intressant att folk bryr sej om vem som är julvärd, väldigt svenskt i sej. Sen får jag inte ihop det med religionerna inte pga kristendomen utan just att Kalle-grejen är så hednisk. Mycket av den traditonella julen överhuvudtaget är ju det. Så jag blev förvånad att hon ville ställa upp. Skulle ha blivit mindre förvånad att se henne i kyrkan faktiskt.

Många svenskar blir för övrigt religiösa till första advent som de tror betyder väntan på Tomtens ankomst, eller kanske Kalles. Efter jul går det över och så kommer det en snabb sväng igen när de prompt vill sjunga en psalm i skolan i juni. Däremellan kan man slänga ur sej lite intolerans på Facebook så mycket man vågar för stunden.

Steel City Anna sa...

Tillägger nu när jag har satt mej in i detta lite mer, att många sdare verkar vara på ganska gott humör och tycker att detta är ett fint exempel på anpassning ... Och att många harampoliser tycker att just denna anpassning är sådär.

Bert Bodin sa...

Tack Anna, för din kommentar. Det där med religiositeten kring jul och skolavslutning är ju kul. Men det är ju egentligen bara en gammal tradition som behållits, kanske för att lysa upp den mörkaste vintertiden. Kalla det midvinterblot, eller något sådant.

Jo, jag har också sett exempel på sd-are som kan se det hela som ett anpassningssätt. Men sedan är ju frågan hur mycket de kräver. En anpassningsexamen, eller..... Och hur ska de anpassade visa att de lyckats, ute i vardagen. En svensk flagga på bröstet, eller. Tyvärr tror jag att den grundsyn som finns hos anhängarna i det partiet överskuggar.

V sa...

Nu är ju dessa s.k. "Sverigevänner" för korkade för att förstå vanlig logik men om dom nu är så himla mkt för julens traditioner så borde dom väl rasa åt att julbocken är utkonkurrerad av jultomten (som är ett relativt modernt påfund).
Vi lever i en föränderlig värld och traditioner byts faktiskt ut ibland mot nya traditioner. I fallet med julbocken så torde vi väl alla vara glada över den ändrade traditionen eftersom julbocken gav elaka barn smisk istället för paket!
Förr om jularna var det tradition med korngrynsvälling, det har vi också bytt bort men inte hör jag några "Sverigevänner" rasa i media om den saknade korngrynsvällingen ;-)
Ja, det var bara ett litet inspel i debatten av mig.
I övrigt håller jag med dig Bert, väl talat till "trollen"!

Bert Bodin sa...

Ååååååååååååååå - korngrynsvälling ..................................;-)

Per-Anders sa...

Håller med. Jag har sett SD-folk som ylat på nätet att de kommer att bli fråntagna både julafton och midsommar bara för att Gina blir julvärd. Vad får dem egentligen att tro det? Jag gillar Gina och så kommer hon från Sundsvall. Bara det ger henne ett stort plus i kanten.

Per-Anders sa...

Håller med. Jag har sett SD-folk som ylat på nätet att de kommer att bli fråntagna både julafton och midsommar bara för att Gina blir julvärd. Vad får dem egentligen att tro det? Jag gillar Gina och så kommer hon från Sundsvall. Bara det ger henne ett stort plus i kanten.

Bert Bodin sa...

Heja Sundsvall!