söndag, november 22, 2015

Jaha - Vad gör vi nu då?

Vi har yttrandefrihet, religionsfrihet och pressfrihet i vårt land. Det är bra! Det bygger förhoppningsvis en bra grund för demokrati.

Därtill hör också ett rättsväsende som fungerar bra. Mer än hyfsat, förhoppningsvis. Och även om jag ibland ställer mig frågande till beslut, som juridiken skapar, så litar jag på rättsväsendet. Det finns väl förstås saker man inte förstår i alla lägen.

Hagamannen är väl bekant för de flesta. En känd våldtäktsman som orsakade stort lidande i Umeå med omnejd och som åkte dit 2006 och fick en dom på 14 års fängelse. Efter nio år släpptes han fri, och det spekulerades i om han skulle kunna leva ute i samhället igen. Var skulle han bo? Är han frisk i huvudet nu då, och så vidare, och så vidare.

Vår fria press luskade förstås reda på var han fanns. Det är här jag börjar tveka om pressfriheten. Under täckmanteln "allmänintresse" (som tidningen själv sätter nivån för) avslöjades snart att Niklas Lindgren skulle bo i Övertorneå och gå en utbildning där.

Givetvis var det några som tog lagen i egna händer för att hämnas. Tre killar från Gävletrakten ger sig på honom och misshandlar honom svårt med en golfklubba och sparkar. Dessa tre åkte dit, men friades på konstiga grunder, bland annat efter att vittnen ändrat sig och att de själva inte höll sig till samma berättelse från gång till gång. Här började jag också tvivla på rättsväsendet.

Nu har en "terrorist", utpekad med namn, bild och adress i en liten by i Västerbotten haffats under stort ståhej. Nationella insatsstyrkan, SÄPO, vanlig polis. Helikoptrar och transport till Stockholm för förhör.

Men han kunde inte häktas. Inga tecken och än mindre bevis om terrorverksamhet kunde knytas till 22-åringen och han släpps fri.

Till vad, undrar jag.

Alla svär sig förstås fria. Pressen hävdar som vanligt käpphästen allmänintresset. Eko-chefen på Sveriges radio var klädsamt ångerfull, till en viss gräns i en intervju idag. SÄPO har ännu inte urskuldat sig, men kommer förmodligen att göra det.

Men vad händer med den unge mannen?

För nog kan vi alla förstå, att de vrickade hjärnor som nuförtiden verkar föröka sig likt kaniner, smider planer.

*****

2 kommentarer:

Steel City Anna sa...

Himla pinsamt, alltihop.

Bert Bodin sa...

Pinsamt är ordet. Vem hade tipsat om honom. Jag har för mig att tipset kom från Norska polisen. Och att han nyligen skulle ha rest över gränsen till Sverige. Men han hade ju bott i Boliden ett bra tag, somjag har förstått det.