Jag går ut i den soliga dagen. Det är 8 plusgrader. Undrar om det varit så varmt här i november förr. Konstigt nog ligger is i ett dike. Visserligen djupt och i ständig skugga den här tiden på året, men ändå. Ja - det är klart; det har ju varit neråt 8 minusgrader också en gång de senaste två veckorna.
Det är tyst och stilla här i skogen. En granne (nybliven) röjer ris på baksidan av sin förrådslada. Det är egentligen allt som hörs, förutom ett och annat kvitter från de fåglar, som valt att stanna här i vinter.
I år har vi haft rekord. Jag noterar nogsamt alla fågelarter som jag ser. Inte totalt, men de jag observerar på eller från tomten.
- Hur många fågelarter har ni hos er, frågar en bekant boende i Stockholm.
- Tja. Sisådär 35 - 40 arter, sa jag.
- Va? Finns det så många. På vår tomt i Sörmland har jag väl sett 5-6 olika. Men jag kan ju inget om fåglar förstås.
51 arter har jag räknat in under året. Några riktiga rariteter också. Nötväckan ska inte finnas här. Inte heller steglitsen. Men de har förärat oss med besök.
Här kommer hela listan, för dig som är intresserad. Den är i någorlunda kronologisk ordning. Start i januari.
- Talgoxe
- Blåmes
- Talltita
- Svartmes
- Nötskrika
- Större hackspett
- Skata
- Domherre
- Gråsiska
- Grönfink
- Grönsiska
- Bofink
- Koltrast
- Gulsparv
- Ringduva
- Nötväcka
- Sparvhök
- Blå kärrhök
- Korp
- Dubbeltrast
- Sångsvan
- Fiskmås
- Gråtrut
- Havstrut
- Järnsparv
- Rödvingetrast
- Orre
- Silvertärna
- Morkulla
- Sävsparv
- Bergfink
- Sädesärla
- Trana
- Trädkrypare
- Rödhake
- Kråka
- Steglits
- Björktrast
- Hussvala
- Svartvit flugsnappare
- Drillsnäppa
- Storskrake
- Trädpiplärka
- Ladusvala
- Silvertärna
- Tornfalk
- Kungsörn
- Storspov
- Kanadagås
- Gråspett
- Sidensvans
Som sagt, en hel del arter. Ändå saknar jag några. Snösparv, Rödstjärt och Jorduggla till exempel. För att inte tala om Bläsanden, som brukar vissla så fint från stranden. Det känns som det varit ovanligt lite sjöfågel. Favoriten Dvärgmås har lyst med sin frånvaro.
Men rekord blev det ju ändå.
Hur många har du på din lista?
*****
Uppdatering: En tillbakablick i loggarna visar att 8 plusgraderi november inträffat någon gång då och då under åren. Så var det med det minnet.
Uppdatering 2: Elisabet har gjort en lista i sin kommentar här nedan, men också kompletterat på sin blogg.
Listan för fåglar här vid huset blir inte lång. Jag har noterat att det är så lite fåglar här jämfört med där jag bodde förut. Listan här blir skator och en och annan talgoxe. Jo då är det. Väldigt fågelfattifa kvarter här. Eller så är jag dålig att spana.
SvaraRaderaPå tal om varmt i november. Grannen klippte gräsmattan idag. Vår skulle behöva en klippning också. I november....
Det skulle nog våran matta också. Men det får vara.
RaderaJag jag får väl krypa till korset och ansluta till din Stockholmsbekant. Jag är usel på fåglar men några arter kan jag: skata, kråka, blåmes, koltrast, stare, pilfink, gråsparv, ringduva, fiskmås, större hackspett, and, rödhake, talgoxe,nötväcka och sädesärla . Sen kommet jag inte på några fler. Jo på landet ser vi också häger , storlom och ormvråk.
SvaraRaderaNåja. De där var väl inte så illa. Utrymme för att lära dig mer.
Radera;-)
Jag har aldrig skrivit ner vilka vi har och jag kan heller inte namnet på dem alla. Bofink, blåmes, domherrar, talgoxar, nötväcka, steglits, gråsparv och pilfink, skator, kråkor, hackspett, fiskmåsar, massor av kajor, duvor, stare, koltrast, rödstjärt, svalor, sädesärlor, rödhake, nån flugsnappare..gransångaren .tranor har flugit över tomten .., sparvhök, en hoande uggla .., ja, det är vad jag kommer på just nu.
SvaraRaderaDet är rätt kul att göra detta varje år. Då märker man variationerna. Och framförallt att det kommer nya arter, som inte ska finnas här. Dessutom lägger man märke till eventuella försvunna arter. Kan det bero på klimatförändring. Tack för din lista. Jag har också uppdaterat inlägget med ditt tillägg i din egen blogg.
RaderaÅh, det ska jag göra från och med januari -skriva ner.
SvaraRaderaMen det blir inte i närheten av din lista -du måste bo vid en sjö eller gärden?
I huvudet minns jag i allafall:
Skata, kaja, björktrast, duva, stare, koltrast, talgoxe, blåmes, pilfink, rödhake, grönfink, gulsparv, talltita, nötväcka, nötskrika, större hackspett, gröngöling, svala, sädesärla, bofink, grönsiska, sidensvans, domherre, bergfink, steglits och stenknäck.
De två sistnämnda har varit, för mig, helt nya bekantskaper.
Någon form av rovfågel, duvhök gissade vi på, var också på visit och norpade helt fräckt en av skatorna som hade sitt bo på granntomten. Och en hoande uggla, som vi gick på spaningstur efter, men aldrig såg.
Välkommen hit. Tror inte jag sett dig bland kommentarerna här förr.
RaderaKul! Du har ju en rätt imponerande lista i minnet i alla fall. Men det är kul att ha lite koll. Då har du fixat ditt nyårslöfte.
Min lista gäller fritidshuset, som ligger i barrskog i anslutning till havet. Vi har 50-60 meter till stranden.