tisdag, november 17, 2015

Bra fråga

I Ekosändningen 16.45 idag ställde reportern en fråga till statsministern.
 - Vad kan Sverige bidra med?

Det gällde den förpliktelse som Sverige gemensamt med alla andra EU-länder gjort mot Frankrike. Vi ska hjälpa dem militärt.

Något av det dummaste som den förra borgerliga regeringen gjorde, var att avskaffa värnplikten. Det skedde kanske i god tro. Världsläget var relativt lugnt. Och militär nedrustning är ju naturligtvis en önskedröm, om det skedde generellt.

Nu börjar man ångra sig, eftersom världsläget är ett annat. För min del förstår jag inte varför man inte behöll värnplikten. Den skulle med nödvändighet inte behöva vara explicit militär.

Tänk vad bra det kunde ha varit om vi nu hade kunna använda ett stort antal inkallade ungdomar som hjälp i flyktingproblematiken. På flera sätt. De kunde användas för gränskontroll, istället för vår överutnyttjade och snart utbrända polisstyrka. De skulle kunna sättas in, när klimatet ställer till det. Jobb vid översvämningar. Med mera, med mera.

Dessutom får unga människor en allmän samhällsorientering som de förmodligen kommer att ha stor nytta av även i framtiden. I krissituationer, där en mobilapp inte är tillräcklig.

Som sagt - en samhällsplikt. Obligatorisk.

Då skulle vi ha mer att erbjuda våra medmänniskor i och utanför Sverige, i och utanför EU.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Tredje året i Hjo sa...

Tror det kan bli lite knepigt med allmän värnplikt igen. I ett land som Sverige där den som känner mest har lika mycket rätt som den som vet mest. Det blir inte bra. Om han/hon inte är motiverad för uppdraget. Jag var det inte på 70-talet.

Bert Bodin sa...

Jo. Du har förmodligen rätt. Det hänger säkert ihop med den egoism som mer och mer griper kring sig. Och lägg därtill curlandet ..... uj uj uj.!

Tredje året i Hjo sa...

Då och då hamnar vi på samma våglängd.