torsdag, november 12, 2015

Rester

I pensionärsvarningsprogrammet Godkväll i SVT1 i stort sett varje dag, har de i dessa tider något som kallas "restvecka", eller var det "restmånad". (Å du!!! Det där med panschovarning är bara för de icke insatta.)

Det handlar om hur mycket vi slänger av matvaror som vi köpt på oss. En tredjedel går i soporna från hushållen. Ofta sker det av okunskap. Igår provade man t.ex. sirap från 1998 med gott, ja till och med godare, resultat. Just det var väl lite överdrivet, men vad man vill komma fram till, är att det kikas alldeles för mycket på bäst-före-datum istället för att lita på vårt lukt- och smaksinne.

Själv hävdar jag mig som en utmärkt resthanterare. Mjölk håller minst en vecka över datumgränsen. Grädde likaså, och kanske till och med ännu längre. En delvis mjuk och sjuklig paprika har säkert friska delar som kan tas tillvara istället för att slängas.

Broccolistammar putsar jag och fryser in, när buketterna fått göra tjänst som tjusigt tillbehör. Stammarna går utmärkt att skiva, koka och mixa till broccolisoppa. Billigt och nyttigt och bra.

Exemplen är många.

Och nu får du ett tips på ett kvällsrestfika. 
  • Leta rätt på den där biten kladdkaka som blivit över och dela den i portionsbitar.
  • Värm till ljummen temperatur i mikron.
  • Den där gräddslatten som blivit över i förpackningen, en dryg halvdeciliter vispar du enkelt genom att skaka förpackningen (förutsätter i och för sig den förslutningsbara, som tyvärr har plastkork) kraftigt. När grädden tystnar, är det bara att fördela den över kakbitarna. 
Varsågod! Inte blev det någon slabbig gräddvispsdisk heller.
*****

4 kommentarer:

Gertrud sa...

Som ensamstående (och hyfsat erfaren åldersvis) vet jag att mjölken klarar sig mycket längre än BFD - speciellt om man hittar ett sånt där fiffigt plastlock som passar på bricpac. Jag vägrar köpa mjölk med plastlock eftersom jag inte vill stå och dela förpackningen i två för att återvinna förpackningen!
Det går att göra soppa på snart sagt vilka rester som helst - chorizo och paprika med lite grädde blir en fin soppa med lite krydor...

Bert Bodin sa...

Din soppa låter god. Och min åsikt om korkad mjölk är densamma som din.

Kersti sa...

Jag tittar i stort sett aldrig på bäst före datum. Här hemma använder vi smak och luktsinne för att avgöra om maten är ok.

Bert Bodin sa...

Precis. Vi köper ju heller inte hem mer än vad vi beräknar att göra av med. Saker blir inte för gamla, mer än någon mycket enstaka gång.