onsdag, maj 18, 2005

Du får det du betalar för

Livsmedelsverket rapporterar att mjölk som importeras från utlandet inte innehåller D-vitamin. Man ger rådet att barn och ungdomar inte bör dricka den importerade mjölken. Brist på D-vitamin kan ge vissa bristsjukdomar. I svensk mjölk tillsätts vitaminet, bl.a. för att kompensera den brist på ljus, som råder vintertid på våra breddgrader. Solljus ger D-vitamin.

Importerad mjölk säljs enligt uppgift på lågpriskedjan Lidl. Lågprisbutiker är bra. De sätter press på marknaden. Men visst sker det på bekostnad av kvalitet i många fall. Jag tror inte att det är den väg vi skall gå om vi vill ha billigare livsmedel. Inte heller tror jag att utländsk mat har sämre kvalitet än den svenska. Ofta är det nog t.o.m. tvärtom. Särskilt när det gäller grönsaker och på deras egen hemmamarknad. Men när lågpriskedjor skall konkurrera på den svenska marknaden blir det svårt. Vi har för höga kostnader, helt enkelt.

Ingen ifrågasätter våra konsumtionsvanor. Måste vi handla kl 23 en söndagkväll? Sverige har nog de mest generösa öppettiderna i Europa. Samtidigt har vi jämförelsevis ett likvärdigt eller ibland högre löneläge. Det är också klart att personal som jobbar konstiga tider, helger o.s.v. skall ha ordentlig lön för sin insats. Men vem betalar?

Har butiken ett högt kostnadsläge och samtidigt vill konkurrera om kunderna, sker det på bekostnad av något. Kan det vara kvalitet?

Inga kommentarer: