måndag, maj 30, 2005

Jag skall måla hela världen

Har du sett Roomservice på Kanal 5? Det har jag. Och jag kan inte förneka att jag imponeras. Det går snabbt, det är kreativt, och det blir snyggt.

Målning är en baggis. Färgen stryks på i breda drag. Inget dropp, inget spill. Inget hamnar fel.

Har du målat fönster nån gång? Ja, jag menar nu det som går att måla på ett fönster. D.v.s. inte glasrutorna. Ta en titt på ett fönster, nästa gång du ser ett. Helst ett fönster på ett trähus, eller en sommarstuga. Det finns rätt mycket som kan målas. Små, smala lister i flera lager och nivåer.

Jag har målat i helgen. Laddade med täckpapper på golvet, två olika sorters penslar, en pinne att röra i färgen med, samt ett jäklar anåda i sinnet. Nu skulle här fixas. Platsen såg ut som en perfekt inspelningsuppsättning för Äntligen hemma, Roomservice och Bygglov tillsammans. Bara att sätta igång. Vädret var soligt och nästan vindstilla. Det närliggande havet speglade bara enstaka moln. Det här är gjort på nån timme. Jag tar nog alla fönster på den här gaveln idag.

Breda penseln på fönsterfodret, ja - du vet på timmerhus har fönstren en rätt bred ram. Långa fina drag. Ooops - där droppade det på fönsterbrädan. Nåja. Lite spill får man räkna med. Torkar snabbt bort fläcken, eller rättare sagt - smetar snabbt ut färgen. Panik. Gnuggar frenetisk med handen. Puh - färgfläcken borta. Min handflata rödfärgad. Tänker inte mer på det. Går snart in på det mera finstilta, eller vad det nu kan kallas. De där smalare listerna i flera nivåer, som också skall piffas upp. Försöker få in färg i hörnet. Stöter med penseln mer och mer intensivt för att täcka längs in i hörnet. Nej - det blir en liten vit fläck kvar. Tar mer färg på penseln och kör in den igen. Hoppsan! Ett par deciliter (känns det som) rinner plötsligt som en flod nerför listen, ut på fönsterbrädan och ner på golvet. Färg i hörnet? Icke! Torkar av fönsterbrädan igen, med andra handen. Det som hamnade på golvet får vara. Täckpappen skyddar.

Tre timmar senare känner jag mig klar. Med ett fönster! Då har jag med mina rödmålade händer lyckats sätta handavtryck på min fleecetröja, ytterdörren, samt ett antal dörrhandtag och en vattenkran. Färgen på täckpapperet fastnade under min ena sko. Den färgen räckte till att måla en massa kvadratmeter golv. Märkligt dryg. Dessutom hade vinden beslutat vända och komma in från havet. Sjöbris i maj är kall. Fingrarna som ispinnar. Jag flyr in i en temporär depression, medveten om att jag har tre dörrar och 10 fönster kvar.

Dom tar jag nästa helg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste erkänna att det är med en viss avundsjuka jag läser ditt inlägg. Jag har ett helt hus att måla (tre varv dessutom), och jag har bara kommit ett halv varv med grundfärgen..

Om det fastnar på kranen (och även andra ställen) kan jag rekommendera antingen lacknafta eller vatten/diskmedel. Funkar tokbra (jag har en viss erfarenhet av kladdad färg på vattenkranar.. ;-).

Bert Bodin sa...

Emil
Du har mitt stöd.