lördag, maj 14, 2005

Lördagsfrukost i skuggan av en sydamerikansk.....

..... gran med nya ljusa skott. Kumquatbusken har hunnit lite längre med mängder av ljusgröna blad i kontrast mot de äldre, mörkare gröna. Den sista orangegula frukten från förra året sitter ännu kvar. Fikonträdet har ärtstora kartar.

Ty det är vår. Och för ovanlighetens skull är vi kvar i stan denna helg. Alltså har vi bytt ut stugans utsikt med tall och hav, mot vår balkong mitt i stan, med utsikt över ett parkeringshus. Det är säsongspremiär för frukost, med inglasningen öppnad för sol och luft.

Vi äter länge, och P1:s Naturmorgon tonar ut i prasslet från morgontidningarna. Idag har programmet berättat om Artdatabankens nyligen publicerade rödlista, som tar upp allt, som vi håller på att förlora bland fåglar, växter, fiskar och däggdjur. Sånglärkans drillar kan snart vara något som endast finns kvar i minnet. Det där ihärdiga vevandet högt uppe mot en blå försommarhimmel.

Tidningarna blandar som vanligt stort och smått och där finns mycket som man önskade skulle hamna på en rödlista. Svält, krig, dödsstraff och religionsförkunnare..

Eller hotellplanerna i Haparanda! Ja inte hotellet som företeelse, men byggnaden. Om den skall se ut som skissen i dagens NSD, så hoppas jag att någon byggnadsnämnd snarast för upp den på en svartlista! Fulare kasern får man väl leta efter. I och för sig stilenlig om man jämför med ägarens andra anläggningar här i landet. Pite havsbad, Södra Berget i Sundsvall m.fl.

Men visst finns gladare nyheter också. Norrlandsflyg, med huvudkontor i Gällivare, får en amerikansk utmärkelse för hjältemodiga insatser. I orkan och mörker och med risk för nedisning ryckte de ut och räddade en besättning på en finsk kolpråm i Ålands hav. Det skedde i mars 2004. Priset delas ut i början av juni i Dallas, Texas. Om detta berättar DN.

Brun på 60 sekunder kan man bli om man vill sprutlackera sig. I NSD:s helgbilaga berättas hur det går till.Vet inte om jag skulle vilja bli impregnerad med brun sockerlösning. Det finns ju sol. Fast det tar ju lite längre tid förstås. Och bråttom har man ju nuförtiden.

Men 1 minuts brunlackering är ju rena stenåldern vad gäller fart. Nu kan man ju vaxa bilen på två sekunder enligt TV-reklamen. Måste provas! Tar det längre tid anmäler jag till KO!

Trevlig pingst (vad det nu blev av den?) !

Inga kommentarer: