tisdag, maj 24, 2005

Är vi som fransmännen

Frankrike går till folkomröstning på söndag. Det gäller att säga ja, eller nej till förslaget om ny konstitution för EU.

I Sverige har frågan om vi skall få folkomrösta eller inte varit en stor fråga under våren.

Själv måste jag säga att jag är kluven. Visst låter det bra att vi enskilda människor i demokratisk ordning får säga vårt. Men med tanke på det bristande intresset som vi visat för EU-frågor tidigare undrar jag hur rättvisande ett valresultat skulle bli. Tyvärr misstänker jag att en omröstning i denna fråga skulle tolkas som en fråga som gäller för eller emot EU. Vi är redan medlemmar. Nu gäller att rösta om spelreglerna som skall gälla i unionen. Om vi fick chansen, alltså!

I Frankrike har debattens vågor gått höga inför omröstningen och fransmännen har tydligen engagerat sig djupt i frågan. En artikel i Le Monde berättar att informationsmaterial och böcker om konstitutionen går åt som smör. En del av böckerna ligger på bästsäljarlistorna. Enligt den lista som tidningen presenterar har de olika böckerna sålts i sammanlagt 683000 exemplar! Siffran gäller från slutet av april. Det innebär att var nionde invånare har köpt, och förmodligen läst en bok om frågan. Kanske också delat med sig inom familjen etc.

Skulle vi lägga ner lika mycket möda, för att sätta oss in i sakfrågan?

Inga kommentarer: