onsdag, juni 06, 2007

Janteland

Idag firar vi nationaldagen. Eller hur? Man kan aldrig få för många tillfällen till att fira. Så det är bara att sätta igång.

Ut med flaggan, ät en sillunch, sjung nationalsången om du kan den. Annars kan du ta Idas sommarvisa, eller Hard rock hallelujah. Spelar roll. Bara du firar.

Jag blir så innerligt trött på folk som intervjuas i radio och tidningar om vad de skall göra på nationaldagen. Oftast blir svaret "inget". Nähä. Mähä! Ligga i soffan och slöa, surfa på nätet och beställa hem sprit, spöa hustrun/maken, shoppa (nej, visst ja. Det kanske är stängt.), tvätta bilen.

Vi har väl inget att fira. Allt är ju bra elände. Lika bra att vara likgiltig. För allt! Det är enklast. Då slipper man engagera sig.

Nej, ryck dig i kragen. Festa loss. Köp åtminstone en glass. Vi har ett bra land att fira idag. Ett land som är unikt. Läste förresten en artikel i gårdagens DN, som refererar en undersökning om hur vi har det i våra nationer. Sverige visar sig på styva linan i många sammanhang. Positiva, för det allra mesta. Vi är mest miljömedvetna, vi har störst jämlikhet mellan könen, vi är mest toleranta mot invandrare med mera, med mera. Undersökningen är inte gjord av svenskar, om du nu trodde det.

Kort sagt. Ut och fira, att landet lagom som flyter av mellanmjölk och honung, är det mest olika landet i världen, enligt undersökningen.

För tids nog blir man lik.
Och det är inte kul.
Har jag hört.

*****


Läs om undersökningen i DN.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: