söndag, mars 30, 2008

Det går inte hur länge som helst

Snöskotrar, fyrhjulingar, vattenskotrar. Dyra, bränsleslukande leksaker. Miljöstörande på flera sätt. Dels genom avgaser, dels med buller. Och de används ofta i känsliga områden.
Så gott som alltid har jag sett dem som otyg. Visst finns det ett visst yrkesmässigt behov, men det är marginellt i sammanhanget och kan naturligtvis tillåtas med restriktioner.

I övrigt bör de förbjudas. Helt enkelt för att det i dessa tider med intensiv klimatdebatt är helt oförsvarligt att ägna sig åt kvalificerad miljöförstöring.

Skoterorganisationer finns. Tandlösa, mjäkande och alltigenom skoterfrämjande. Någon debatt lär inte föras.

Men kanske blir man tvingad till en något mer seriös framtoning nu. För nu höjs röster för förbud mot att utpräglade tävlingsmaskiner körs omkring i fjällvärlden. Några orörda sluttningar finns knappt längre. Inofficiella tävlingar som går ut på toppbestigning (!!!?) förekommer, eller rättare sagt, är vanliga så gott som överallt i vår fjällvärld.

Själv vistas jag varje år i vinterfjällen och ser avskräckande exempel på hur motorfordon förstör terräng och stör i största allmänhet. Skoterförbudsområden nonchaleras. Skoteråkare anser uppenbarligen att det ingår i allemansrätten att använda naturen till vad som helst.

Skoteråkning i tättbebyggt område har blivit problem på många håll i mitt län. Förare som inte drar sig för att köra på gator och vägar, trots att det är förbjudet.

Sverige är verkligen en misslyckat "föregångsland" i det här sammanhanget. Norge och Finland är betydligt mer restriktiva. Det får tyvärr ytterligare negativa konsekvenser för svensk natur. Norrmän och finländare kör över gränsen och tar för sig av den svenska generositeten.

Av någon anledning anses det i vida kretsar också att det är helt okej att köra berusad. Olycksstatistiken visar med all önskvärd tydlighet vad det leder till. Ortstidningarna är fyllda av notiser och artiklar i stort sett varje dag, och som handlar om totalt huvudlösa tokskallar på nya upptåg.

Nej - Förbjud nöjeskörning i terräng och på vatten, med alla sorters fordon. Skoterorganisationer har med all önskvärd tydlighet visat att de inte mäktar med att fostra sina anhängare, trots att de hävdar motsatsen.

Förtroendet är förbrukat.

*****


Läs Dagens Nyheter idag om skoterproblemen i bl.a. Dalarna.

Bild nr 1 ovan är tagen i Vassivagge, Riksgränsfjällen och i område som är förbjudet för terrängfordon.
Bild nr 2 är tagen i Guoblavagge, en undanskymd högfjällsdal på 1200 meters höjd i trakten av Björkliden.

Här kan du läsa om vår unika Allemansrätt. Snöskoterkörning och terrängfordonskörning bryter i stort sett mot alla grundläggande principer i den.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: