torsdag, mars 13, 2008

Matvanor

Mitt förra inlägg skapade ett behov. Vi måste förstås inventera vilka de traditionella matdagarna i veckan är. Vilken dag äter man makaroner och korv, eller fisk?

Hade du några speciella "regler" för när man åt vad, när du var barn eller ung? Själv kan jag bara komma ihåg ärtsoppan på torsdagarna, förutom den där söndagssteken, som mamma tassade upp och brynte rätt tidigt på söndagsförmiddagen. Sedan fick den koka långsamt i tjockbottnad gryta, med plattan på "ettan". Under tiden blev det söndagspromenad, eller skidtur. Alltefter årtstid. Framåt eftermiddagen var det klart. Då koktes morötterna och ärterna. Och såsen förstås. Den bruna.

Vi barn gjorde privatmos av potatisen. Så kallade vi det när mandelpotatisen mosades i såsen med gaffeln.

Efterrätten framför andra var "trollmos". Hårt vispad äggvita. I den blandades sylt. Björnekullas "hallontyp" som såldes i vaxad pappburk. Moset serverades i skål med gräddmjölk. Oj, vad gott det var.

Så, kom loss nu med era minnen. Här nedan ser ni kommentarer, som kanske kan väcka associationer.
------


Lustigt att du nämner det. Jag stod i solen i morse och funderade på varför jag inte återinför den gamla svenska traditionen med att ha bestämda matdagar.
Matildas fikarum
---

Gravatar Vilka bestämda matdagar fanns det, förutom torsdagar med ärtsoppa och pannkakor efteråt? Tisdagssoppa har jag hört talas om. Fisk på fredagar kanske?
ab
---

ab, söndagsstek?

Vad gäller fredagen så är det väl kyckling? I alla fall om man ska tro på reklamtrudelutten som blev en landsplåga för några år sedan "kyckling på fredag det är vad jag vill ha, kyckling på fredag det smakar alltid bra.." Både maken och barnet gick hemma och trallade det så man höll på att bli galen. Någon som kommer ihåg den?
gina
---

Gravatar Fiskpinnar och potatismos var en dag, och stekt falukorv med makaroner en annan, men om det var måndag eller onsdag minns jag inte.
Matildas fikarum
---

Nej, men de GAMLA traditionerna - innan fiskpinnarna fanns! Och jag tror fredag var fiskdag, eftersom Jesus dog på en fredag, då skulle man nog inte äta kött. OK, lite dimmiga begrepp där...
ab
---

"Kyckling på fredag"... jag hade lyckligen glömt den trudelutten!
ab
---

Innan fiskpinnar? Fanns det ett liv innan?
Matildas fikarum
---

Matildas fikarum: En god idé. Tänk så enkelt att fixa veckomenyn.

ab: Jag minns inte annat än just ärtsoppan och pannkakan (ibland bara ungspannkaka med fläsk), och de bruna bönorna under tisdagarna i fastan, med semlor efteråt.

Söndagssteken förstås. Men sedan kommer jag inte ihåg några särskilda "regler".

gina: Tyvärr Gina. Jag har aldrig hört trudelutten. Överhuvudtaget var kyckling något av en lyxrätt, som inte förekom i vårt hem förrän enstaka gånger på sextiotalet. Om jag nu minns rätt.

Matildas fikarum (igen!): Jag kan inte minnas att det fanns särskilda dagar för de två rätterna. Fiskpinnar har vi nog aldrig haft hemma. Det var skolmat i så fall.
Bert


*****

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: