torsdag, oktober 08, 2009

Helvete

Idag lider jag med min branschkolleger på SAS-kontoret här i Luleå. De fick igår en kalldusch av sin företagsledning. Den arbetsplats de jobbar på ska försvinna, splittras, dra från stan. Naturligtvis till sydligare nejder. Där lönerna är högre, bostäderna få, och trängseln på kommunikationer är betydande. Förutom en liten del, som ska förläggas till Örnsköldsvik!???

Flygbolaget har haft sin verksamhet här i mer än 50 år. Luleå ligger högt, högt på listor över viktiga destinationer i SAS-nätet. För något år sedan låg staden femma på en lista över de destinationer som de flesta svenska tjänstresorna går till. Före Luleå låg Frankfurt, London, Köpenhamn och någon ytterligare storstad i Europa.

40-45 anställda vaknar idag till ett limbo. En tomhet. En enda fråga; vad händer nu? Jag var med om exakt samma helvete för några år sedan, när min arbetsplats försvann. Mattan under fötterna rycks undan brutalt.

SAS-kontoret här i Luleå har servat hela landet med bokningar. Det är förmodligen här du hamnat, om du ringt SAS för att ordna din resa. Dessutom har den absolut mest kompetenta supportstyrkan för oss återförsäljare funnits här. Alltid till hands, när vi råkat ut för bryderier, när vi gjort misstag, eller en av våra kunder råkat ut för problem i Beijing, Ängelholm, eller Paris.

I det här fallet undrar man hur företagsledningen resonerar, förutom att de, liksom alla företagsledningar har missat att verksamheter nuförtiden kan finnas långt ifrån huvudkontor och fungera bättre, än vad fallet skulle vara om allt klumpades ihop. Ett vitalt och kreativt företag bör har flera perspektiv, flera vinklar att se saker och ting ifrån.

Här är det istället skygglappar, som gäller. Allt är som vanligt.

Det är dags att vända på Sverige.

*****


Läs mer om reaktionerna hos NSD. Kuriren.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: