måndag, april 18, 2011

Va?

Sensationell händelse i mediasverige.

Ett sanningens ord. Till och med flera. I Aftonbladet!!!? Förmodligen första gången sedan 1830, då tidningen grundades.

Det gäller vargattacken, med stor V, som nu valsar runt i pressen under stort ståhej.

Nu har Jan Guillou (som jag normalt inte har särskilt mycket till övers för) skrivit en mycket initierad krönika, som dels andas självkritik mot media, men även mot jägare.

En krönika som är på kornet, alltså.

Jag anade vartåt rapporteringen om de naturligt agerande vargarna skulle barka hän. Flera felaktigheter kunde höras i både radio och teve, och läsas i pressen.
DN hade sitt fel redan på första sidan:
Kvinna med hund utsatt för vargattack.
Rovdjursexperter slår fast att det var vargar som anföll en kvinna
som var ute och gick med sin hund och ettåriga dotter på söndags-
morgonen. Vid attacken, som inträffade i Riala utanför Norrtälje,
högg den ena vargen tag i hunden och drog in den i skogen.


Nej DN, och andra som handskas ovarsamt med sanningen. Ingen kvinna anfölls. Vargarna såg hunden, som sprang långt framför sin matte, som en inkräktare i reviret. Inget att fundera på över huvud taget. Visst var det tråkigt för hunden och för ägaren.

Naturen är ibland okuvlig och svår att göra något åt. Och framförallt ska vi nog akta oss noga för det. Den strävar alltid efter att kompensera våra fel, vilket vi bör acceptera.

Ingen människa har blivit attackerad av varg här i landet på många många år. Förmodligen flera hundra.

Skulle vi ha samma säkerhetstänkande i alla sammanhang, fick vi nog lägga av med allt.
Livet till exempel.

Läs den utmärkta krönikan.

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Turtlan sa...

Så sant, så sant!

Men att det dödas hundratals i trafiken det är ok.
Eller att björnar är mer ok tycks det som.

Jan G rader var kloka och bra tycker jag med.

Bert sa...

turtlan: För att inte tala om hur många hundar som faller offer för jägarens egna kulor.

Suzesan sa...

Bra skrivet och enligt experter så var det inte nån egentlig -attack- heller... utan de vargarna såg en "annan varg"....typ så......och sen det var värst var det bor JÄäääääGARE där i det området där vargarna håller till med sitt revir i Norrtälje.........ehh. Fler stycken...!

Bra skrivet av Janne G som jag annars har svårt för..

Nån skrev en kommentar någonstans som jag läste. "Trivs man inte i naturen och att ha den nära sig "så kan man.....flytta någonannanstans".....om de inte kan förlika sig med det som faktiskt händer i naturen. Bra tänkt tycker jag... och sen så är VILDsvin mycket farligare än vargar. Det är det alldeles tyst om. Skogarna här är "proppfulla "av dem.

Kram
/Susanne

Bert sa...

Suzesan: Vargens image av dreglande best, är något som hela tiden byggs på. Men vi har det ju sedan barnsben, från sagor och sägner, och till och med från Selma Lagerlöf. Pentti Varg i Fablernas värld hjälpte inte.

Precis som du säger, så måste de som bor "på landet" acceptera att de gör det.

Sedan kan man ju undra hur mycket som luras i oss från diverese tidningar och andra medier, där vi inte känner till hur det egentligen ligger till. Journalisterna målar ibland med lite väl breda penslar.

Suzesan sa...

Haha Pentti Varg kul..... han hade jag faktiskt glömt....lite. Bra tips måste återuppliva denne.....på ettt eller annat sätt. -Bolibompa-(vårt senaste skämt Bolibompa och vi iundrar över nåt så sägs det. Det har nog varit med i Bolibompa).

Annars för övrigt så håller jag med :)

Nu får det bli ordning på torpet. Undrans jag vad -mer- de lurar i oss. För att trigga. Ajajaj.

Ha en bra dag
kram
/Susanne

thord wiman sa...

Drevet på vargarna går vildsint fram över tidningssidorna där ord som saklighet och ansvar i en känslig sak helt kommer bort. Det kan inte vara rätt att media ska styra i rovdjurspolitiken som de faktisk gör med det uslaste av alla motiv: att få ut maximalt hög upplaga. Hela journalistkåren borde skickas bort på någon slags pressetisk anständighetskurs, fast sjukan sitter nog högre upp i hierarkin, hos herrar chefredaktörer och styrelser.

Det verkar inte längre handla om vad som ska stå i en tidning utan vad som säljer och då får det vara hur tokigt och hur långt ifrån verkligheten som helst. Jag tror inte det handlar om bokstäver och ord längre utan om siffror, kronor och ören. Ingenting annat!

Bert sa...

thord wiman: Hear hear. Varför kan inte journalistskrået för en gångs skull skämmas kollektivt. Minst en skämsvecka i månaden.