söndag, april 03, 2011

Farsoter

Det är inte mycket att glädja sig åt här i världen för närvarande. På mitt privata plan finns inget att klaga på, men omvärlden kunde väl skärpa sig lite mer.
  1. Kärnkraftskatastrofen i Japan är långt ifrån över. Frågan är om den är det under min livstid ens om jag lever 30 år till.
  2. Libyen, Elfenbenskusten, Syrien, Bahrein med flera länder med fullkomligt huvudlösa ledare. Elfenbenskustens president vägrar rätta sig efter ett valresultat och hävdar att Frankrike (?!!) tänker anställa ett blodbad i landet. I Syrien har diktatorn, hör och häpna, i sin stora ynnest beslutat häva undantagstillståndet som rått i landet i nära 40 år. (!!!) Det verkar inte finnas särskilt mycket klokskap i de där kretsarna.
  3. En religiös sekt i USA har offentligt bränt Koranen och indirekt mördat ett stort antal människor på ett FN-kontor i Afghanistan. Och han ångrar sig inte, utan tänker göra det igen den 22 april. Finns det ingen som kan spärra in idioten? Min sedan fem decennier, minst, avoga inställning till religiositet får sig en ny dos. Det är bättre att tänka själv än att använda bruksanvisningar skrivna av galningar för flera tusen år sedan. Livet är för dyrbart för att fuskas bort. Sekularisera mera!
  4. Chefer i Vattenfall fortsätter att roffa åt sig. En var anställd i fem månader (!!!) och kunde kassera in 21 miljoner kronor, när han slutade. Spärra in dem som gått med på sådana avtal. Det är vi som får betala! Förstatliga hela elindustrin. Marknadskrafter fungerar inte i samhällsnödvändiga sammanhang. När ska vi lära oss det?
  5. Mässlingen är över oss. Say no more.

Fyll gärna på!

*****
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

ab sa...

Det är bara att hålla med. Hur kan man låta chefer tömma bolag på pengar?

Idioten som brände en bok (en - inte ett "bokbål") skulle inte ha gjort det eftersom världen är som den är, men de skyldiga för de vidriga morden FN-personalen är faktiskt mördarna själva och ingen annan. Det går inte att befria dem från ansvar eller urskulda dem, och de ångrar sig inte heller.

Knapsu sa...

Äh! det där är ju bara småsaker som ingen bryr sig om. Krig och kärnkraftsolyckor är ju bara blaha blaha. De riktigt stora och hemska problemen är ju de som nu börjar uppmärksammas på insändarsidorna i tidningarna. En sak som upprör människorna som inget annat och ett av våra största återkommande problem som, enligt insändarskribenterna, ingen politiker vågar ta i.

Hundskiten som nu tinar fram!

;)

Bert sa...

ab: Rätt! Naturligtvis är båda sidor i religionskriget lika skyldiga.

Bert sa...

Knapsu: Hundskit är väl mera konkret, kanske. Enklare att förstå och sätta sig in i.

Fast jag förstår heller inte vissa hundägare.

ab sa...

Men du menar förstås inte att en karl som bränner en bok är lika skyldig som en som skär halsen av folk? Nej, det tror jag inte.

Bert sa...

ab: Nej naturligtvis inte. Men hade det ena inte gjorts, kanske inte heller det andra hade hänt. Så precis som jag skriver "indirekt" är han skyldig. Åtminstone till anstiftan till mord.

ab sa...

Anstiftan till mord är straffbart, så är han skyldig till det ska han åtalas. Men han har inte gjort något straffbart. Däremot har han gjort något som kan anses oetiskt och som en väldig massa människor fördömer just pga av farorna.

Det är en gråzon, etiskt. I en amerikansk insändare stod det: "Kom och bränn Koranen i Kabul, du som är beredd att riskera andras liv!" Det ligger mycket i det.