torsdag, april 21, 2011

Susar ut till lugnet i ...

.. stugan, efter halvdagsjobb. Blir bjuden på sen lunch. Ansjovispaj med vårsallad och ett svalt vitt vin.

I radion sitter Lotta Bromé och pratar trafik.
- Och nu ska vi höra hur läget är i mellansverige. Hallå Jönköping!

Mellansverige???

*****
Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer:

Leif sa...

En ansjovispaj med vårsallad drar nog katten Marcel lugnt i sig. Inte vin.

Just nu är det hemrörd aloevera-tandgel med isopentan utan fluor som gäller som fluorfri tandgel när han blankar och rengör tänderna. Men han verkar vilja införliva den tandgelen till sina kostvanor och ser det som något matnyttigt.

Det är förvisso vår och starkt på G mot försommar. Marcel äter också gräs med förkärlek och stor kännarmin. Kanske innehåller aloe veran någon stärkande vitamin som han behöver inför turistanstormningen? Han verkar då ha fått mer smak på livets goda.

Ute i byn ylade en BMW-motorcykel.

* Inte i Sverige men nära Smålands farvatten.

Elisabet sa...

Ja, men lite svårt är det ju att säga södra Sverige också ..., för södra Sverige för mig, det är ja, det är nog kanske Jönköping det ,-)

När jag tänker efter.

Men Stockholm .., det är INTE södra Sverige för mig .., inte när man har bott i Ystad.

Det är lite knepigt det där.

Bert sa...

Elisabet: Men du - Inte är det väl svårt. Inför man ett begrepp "mellan" när det gäller geografi, så blir det automatiskt så att det blir en area som är tredelad. I detta fall norra, mellan och sydsverige. Norra Sverige blir alltså Treriksröset till södra Västerbottengränsen. Där ... alltså där tar mellansverige vid, för nästa tredjedel, som då sträcker sig till Mälardalen. Resten blir alltså sydsverige.

Man kan ju undra var Lotta Bromé tyckte att hon befann sig, där hon satt i Stockholm, när hon kallar Jönköping för mellansverige; norra Sverige, kanske. Bevare mig!

Bert sa...

Leif: ???

Cecilia N sa...

Jag, som ju bor i Mellansverige à la Berts definition, och min, kryssade i att jag bodde i mellansverige på en enkät. Då visade det sig att den kategorin var fylld. Snabbt insåg jag att enkätskaparna nog inte delar vår definition och meddelade dem om att det fanns språkförbistring i detta ärende.
Nästa gång jag fick en enkät hade de delat upp om man bodde i det-det-det-länet eller det-det-det-länet osv.

Men jag tycker nog att även om man förlägger mellansverige mer sydligt så inte ingår Jönköping där! Jag har alltid trott att de menat Svealand eller Mälardalen eller nåt.

Bert sa...

Cecilia N: Och jag förstår inte varför det råder så olika meningar om det. Men jag har sedan länge fått klart för mig att allt utgår från Stockholm. Det som ligger norr om är odefinierat. Och helst glömt. Resten av Sverige är indelat i Mälardalen, mellan-, väst- och Sydsverige. Logiken är borta. Politiken ligger fast.

thord wiman sa...

Just så.
Ungefär som i det militära när majoren röt:

"Stämmer inte kartan med verkligheten är det kartan som gäller. Förstått!" *DONT_KNOW*

Cecilia N sa...

Så Mälardalen är enligt alla definitioner skiljd från mellansverige? Tack, jag har aldrig fattat ... Och fattar fortfarande inte.
Här finns Mitt Sverige Turism. Men det handlar inte om Mitt Hela Sverige utan bara om Mittsverige. För att förena den ena käpphästen med den andra, så att säga ...

Leif sa...

Så mycket längre söderut än smålands farvatten kan man inte komma och fortfarande befinna sig inom Skandinavien.. Stadsbornas ylande vargar är nuförtiden motorcyklar som de har med sig. Här på ön finns det nämligen inga riktiga vargar.

Det börjar likna påsk och öns näringslivschef skriver vis av erfarenheterna i sitt veckobrev:

"... På lørdag bliver øens strande med garanti befolket med tusinder af Ærøboer til årets store fest, en næsten Valhalla-lignende forårsfest med minder om det gamle Rom. I hvert fald finder man ikke en tilsvarende begivenhed nord for Alperne. Har du ikke oplevet stemningen før, så er det i år du må komme."

Och kommer gör folk till ön för att koka ägg i saltvatten. en urgammal tradition. Katten tycker turisterna har ett fasligt oväsen för sig precis som om de varken syns eller hörs. De som har varit här förr tar det lugnare.

Precis som många andra gourmeter gillar Marcel att smörja kråset med välsmakande anrättningar. Han är dock kräsen.

Givetvis kommer vi trava ned til stranden och jag får som vanligt bära allt. Med i ryggsäcken finns som std. en termos med rykande varma "røde pølser". Katten gillar att få några bitar men mest begiven är han på de olika fiskrätterna vi har med från rökeriet. Det blir som inget starkare drycker för oss än vatten och ekologisk äppelmust.

Det är inte särskilt långt att gå hem men katten envisas med att nödvändigtvis nosa på allt och hälsa på alla som han möter. Sånt tar tid men Marcel har sällan bråttom när han håller helg. Katten ser ut att stortrivas.

Bert sa...

Cecilia N: Mitt Sverige Turism är nog en ordlek. Men en rätt krystad sådan tycker jag. Särskrivning i sin prydno bara för att man ska syfta åt olika håll. Mitten av Sverige och "ditt" Sverige. Men jag tycker det är ett illa valt namn. Det borde heta "Mittsverige turism". Ordleken uppstår nog ändå i folks huvud.