onsdag, december 04, 2013

Skilda världar

Stackars, stackars, stackars Maria Abrahamsson. Moderat politiker i Stockholm och före detta journalist, om jag inte missminner mig.

I sin blogg tycker hon att de som tjänar 36325 kronor i månaden inte är högavlönade. De borde istället få sänkt skatt.

Själv tjänar hon betydligt mer än så (nästan det dubbla) och skulle förstås behöva de där extrapengarna där hon släpar sig fram i livet med sin dyra lägenhet, sina dyra arbetsresor från Södermalm till Riksdagshuset, och pustandes hem med sina matkassar från sin dyra Konsumaffär.

"Det är dyrt att bo och leva i huvudstaden, kort sagt", säger hon.

Jag minns när hon skulle delta i något debattprogram, som sändes från Göteborg och som handlade om decentralisering, tyckte att det var förskräckligt att behöva resa dit, bara för att delta i ett program som lika gärna hade kunnat sändas från Stockholm. Hon kände sig väl otrygg, så lååångt ifrån hemstaden.

Mera koncentration av resurserna alltså. Ville hon. Till den dyra, dyra huvudstaden.

Vi kanske skulle flytta dit allihop, Maria.
Och bli högavlönade.

Själv känner jag mig rätt högavlönad trots att jag tjänar betydligt under 36325 kronor. Bor bra. Betalar 5370 kronor i hyra (egentligen bara hälften av det, eftersom vi är två i hushållet) inklusive varmgarage och el. Har ett fint fritidshus, en nästan ny bil (fyra år), går till jobbet varje dag. Och hem.

Det låter väl som en dröm, Maria?
För mig är det verklighet.

Tack och lov.

Låååångt ifrån huvudstaden.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Kommentarer från Facebook:

Ragna Boman: Ojsan, 26 tusen mer i månaden än en arbetslös... drygt. Det är inte lätt att vara Stockholmare tydligen..

Maja Stenberg: Det där är ju en evig snurr. I och med att boende är så dyrt i stora staden behöver folk höga löner för att kunna bo där. Vilket gör att de har råd att köpa dyra bostäder och trissar upp priserna. Vilket gör att de behöver högre löner för att få tag i en bostad...

Vad de inte räknar med är att transporter/kommunikation är otroligt billigt och frekvent (om än trångt) vilket borde göra att löner kan hållas nere en aning. I och med att hyror och anställdas löner är höga så blir mat väldigt dyrt.

Nä. Enda sättet är att decentralisera mera för att bryta kostnadsspiralen.

Bert Bodin: Men du vet, Maja. Det skulle gå emot den personliga friheten och kränka Maria och hennes kamrater. Hur kan du?!

Lasse Strömberg sa...

Maria Abrahamsson har aldrig varit journalist, vad jag vet. Däremot har hon varit ledarskribent på moderata Svenska Dagbladet, och som sådan har hon levt på skattebetalarnas pengar (tidningen fick många tiotals, senaste siffran jag såg var 46, miljoner årligen i presstöd) och som riksdagsledamot lever hon också på skattebetalarnas pengar.

Inga sa...

Jag blir så ARG! Så respektlöst!!

Bert Bodin sa...

Lasse Strömberg: Hon jobbar alltså i den så av moderater hatade offentliga sektorn. Vilken ironi!

Bert Bodin sa...

Inga: Ja det är det minsta man kan säga.

Anonym sa...

Maria Abrahamsson har väl aldrig varit något snille. Åtminstone har hon aldrig visat att hon är det via det som släpps ut genom hennes mun.
Det tråkiga är ju att det finns mängder av människor även i Stockholm som tjänar mycket mindre än 60.000, ja, t.o.m. de som inte tjänar nånting. Och dessa ska också försöka få tak över huvudet och mat i magen i den dyra hufvudstaden.
Men såna ägnar inte Maria Abrahamsson en tanke. Tror inte ens att hon vet att de finns.

Katvvakt sa...

Nu är det väl riksdagen som gäller ett tag till åtminstone?