söndag, december 22, 2013

Succékurs i repris - Nu lätt omarbetad

2007 genomförde jag en kurs i julfirande på distans. Den rätade upp många felaktiga böjelser bland befolkningen när det gällde den svenska traditionen. Eftersom tiderna förändras har jag nu omarbetat kursen marginellt. Men grunden är densamma. Dags att hyfsa till ditt beteende alltså.

Lycka till!

Julafton - Så ska den firas.


Morgon:
Viss extra sovtid kan tillåtas. Men senast 08.30 bör frukosten börja dukas fram. Nya tider gör sig gällande och därför är innehållet i frukosten valfritt, efter vars och ens önskemål, bara den innehåller gröt, lingonsylt, mjölk, te, bröd, messmör och en lussekatt som efterrätt till påtåren.

Förmiddag – lunchtid:
Därefter är det fri tid, då man inte bör göra så mycket annat än tindra. Eventuellt kan man snickra på julklappsrimmen, eller justera något ljus som hamnat snett i granen. Sopa upp eventuella barr, som hamnat på julgransmattan, som bör vara av textil. Ge också granen en skvätt vatten. Se upp så du inte spiller på julklappspaketen, som vid det här laget redan bör ha placerats vid granens fot. Det borde ha skett redan igår, i samband med att julgranen kläddes med ljus och pumlor.

Jullunchen kan du hoppa över, eftersom frukosten intagits relativt sent på förmiddagen. Möjligen kan en skinkmacka intagas på stående fot vid köksbänken. Ett glas mjölk (ekologisk) därtill, är inte fel.

Tidig eftermiddag:
Affärerna bör nu vara stängda, varför kompletteringar till julklappshögen inte är möjliga, förutom det utbud som OK-macken har att erbjuda. Kanske skulle du i alla fall satsa på en rattmuff till moster. Eller en ny stötdämpare. En ny Wunderbaum i någon för året ny färg, kanske också skulle falla henne i smaken. Försäkra dig dock om att hennes doftallergi inte förvärrats under året, innan du satsar något större belopp på denna produkt. Stämningen kan lätt bli otrevlig annars. Kanske tror hon att du är ute efter hennes arv. Hur det än är med det, så får det inte märkas. Det finns andra sätt. Till exempel en skvätt bittermandelolja i glöggen.

Om inga göromål anses särskilt nödvändiga fortsätter du att tindra.

Klockan 15.00:
Samla nu alla till silltallriken, som bör vara inledningen till den matorgie, som någon välvilligt ställt upp med att duka fram. Vid svårigheter att få gehör från dem som förväntansfullt bänkat sig framför Kalle Anka, kan följande lilla knep användas.

Utrusta dig med sax! Gå in i TV-rummet under förespegling att du måste klippa av veken på ett stearinljus, som enligt ditt förmenande ryker och osar förskräckligt. I förväg bör du ha ordnat ett veck i lämplig matta. På väg in i rummet snubblar du nu på det där vecket och far framstupa med saxen redo att klippa till, just när du kanar på mage mot antennuttaget. Ett, förstås helt oavsiktligt klipp, får platt-TV:n att slockna. Du hjälps upp och masserar ditt onda knä och ber om stöd, eftersom du måste hoppa på ett ben ut till matrummet. Det allmänna tumult som uppstått, bör ha gjort att du nu är intressantare än Benjamin Syrsa. Du är ju också betydligt styvare på ”When you wish upon a star”, än vad Bengt Feldreich är. Så stäm upp den sången med lätt ironisk ton, klart riktad till Disney-vännerna…. Haha! Glöm din dröm, skall vara andemeningen. Här är det sillsallad som gäller! Och skinka, dopp i gryta, kalvsylta, prinskorv, köttbullar, tunna revbensspjäll och slutligen lutfisk.

Finns det en router och mobilt nätverk i bostaden kan det oskadliggöras på ungefär samma sätt. Detta för att användandet av smarta telefoner ska elimineras så långt möjligt. Ett alternativ är att klä lägenheten/villan i aluminiumfolie för att störa ut eventuella signaler från mobilmasten i kvarteret intill.

Måltiden bör sträckas ut till framåt 18.30. Minst!
Därefter förväntar sig alla att julklapparna skall börja delas ut.

Hur det bör gå till får du lära dig i nästa kursavsnitt, som publiceras imorgon, dag före dopparedagen.

*****

Inga kommentarer: