söndag, maj 11, 2014

Så funkar det

I Blaiken, som ligger på gränsen till fjällen i Västerbottens inland, anlades en gruva för inte allför många år sedan.

2008 gick den i konkurs. De utländska ägarna drog hemåt och lämnade ett förfall. Sverige står där som en lam anka och låter det ske.

Sverige utmärker sig i världen genom att vara väldigt generösa mot vem det vara månde som vill komma hit och utvinna våra råvaror. En liten, liten, symbolisk avgift, får bolagen betala. Förra året fick staten in 300 000 kronor för samtliga gruvbolags vandalisering.

Nu står alltså gruvan i Blaiken öde. Miljön är förstörd  i närliggande sjöar och vattendrag. Jobben försvann. Ägarna likaså.

Trehundra miljoner kronor (300 000 000) beräknas saneringen kosta. En första etapp tar en tredjedel av summan. Staten får betala. De där 300 000, som kom in i avgifter räcker inte ens till att projektera saneringsarbetet.

Och staten - Vem är det? Jo, det är du och jag.

Nuvarande regering är överhuvudtaget inte intresserade av att ändra inriktning och börja intressera sig för att ta betalt av gruvbolagen.

Byt regering.

*****
Läs mer om Blaikengruvan.
Här finns en gammal artikel.


PS. Lika huvudlöst är det där kravet att den som bygger ett kärnkraftverk också ska stå för alla kostnader om reaktorn kraschar. Det kommer inte en staten att ha råd med. Så kravet är löjligt tomt.

7 kommentarer:

Kattvakt sa...

Har den nedlagda gruvan något politiskt samband med nysatsningen Blaiken Wind? Det verkar annars vara ett rufflarområde av guds nåde.

Hur går det för det storstilade projektet i Markbygden med vissa likheter till de ekonomiska äventyren i gruvbolaget Northland Resources? Länk

Elisabet. sa...

Bedrövligt.

Anonym sa...

Fick en chock igår när jag såg nyheterna.Man tror inte det är sant./Babsan

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Rufflare finns det gott om i råvarubranschen. Det må gälla mineraler och vind.

Bert Bodin sa...

Elisabet: Ja - Det är det minsta man kan säga.

Bert Bodin sa...

Babsan: Tyvärr är det livsens sanning.

Kattvakt sa...

Vad är det som händer i Sverige? Efter ha sett den här sevärda SVT-dokumentären är det svårt att förstå varför Stefan Jarls dokumentär "Godheten" är så upprörande att den måste stoppas från visning i SVT före valet.