torsdag, februari 26, 2015

Leda - Hur gör du?

På mitt sängbord har en bok legat länge nu. Flera månader. Kanada av Richard Ford.

Den var väldigt omtalad, när den kom. Författaren höjdes till skyarna i flera sammanhang. Och jag förstår ingenting.

Normalt lämnar jag en bok, om den inte verkar intressant efter cirka 50 sidor. Den här romanen är väldigt mångordig med ett minimum av dialog. Tre delar med korta kapitel. Jag har precis gått in i sista delen på kapitel 69!

Den handlar om en pojkes uppväxt i en tråkig liten småstad någonstans i USA. Föräldrarna begår ett brott och åker in i finkan. Pojken och hans syster blir ensamma. Systern rymmer. Pojken placeras av släktingar i en mystisk kanadensisk hotellägares vård. Eller ovård. Visst händer det saker. Hela tiden. Både rån och mord. Men det resoneras och resoneras och resoneras. Berättelsen bärs enbart fram av tiden.

Den sista delen som är ytterst tunn, kanske 15 sidor, låter oss förstå att han nu gått och blivit i det närmaste pensionär, har varit lärare, och fortsätter att resonera och resonera.

Nääe - den är tråkig. Men jag står ut. För den var ju så omtalad. Men den kommer att glömmas.

Hur gör du med böcker som inte "håller måttet"? Slutar du och lägger bort den, eller ....?

*****

4 kommentarer:

V sa...

Har också en generell 50-sidorsregel, har den inte fångar mitt intresse vid det laget så går den bort. Men visst har jag plågat mig genom några sämre böcker också, bara för att jag just då inte hade annat att läsa eller för att den vunnit något pris eller liknande.

Anonym sa...

Slutar och lägger bort...har dock hänt att jag plågat mig för länge i hopp om något utbyte. Men jag är mer rädd om min tid numera.
/bettankax

Bert Bodin sa...

Jag tror jag ska gå på 50-sidorsregeln i fortsättningen. Man ska vara rakryggad! ;-)

Bert Bodin sa...

Jepp - Precis som jag skrev i svaret till V, ovan. Så'få're'bli.