torsdag, februari 19, 2015

Sverige återfunnet

Jag fick mitt nya körkort igår. Ett rek fanns att hämta på kiosken (jo nå, in sviden vi dånt häv påståffises), och med darrande händer öppnade jag det.

Och precis som mitt nyligen förnyade pass, var det en katastrof. Fotot alltså. En självis hade varit bättre. För hos den fotograf jag var gick det snabbt. Mycket snabbt. Hann inte alls styrsla till mig på något sätt. Inte minsta spår av leende. Tom blick och ett flackt ljus. Punkt.

Inte lätt att se - Men Sverige finns där. Inte bara som text.
Med lite sorg lägger jag alltså mitt gamla fina körkort till handlingarna. Där fotot visar en leende Bert med glitter i ögonen. Huvudet vridet lite åt sidan. Vill minnas att ett öra skulle synas enligt den tidens bestämmelser. Ett öra hade inte skadat på mitt nya kort, det säger jag bara.

Till och med Norrbotten fick vara med på den tiden.
När jag sitter där och begrundar det gamla körkortet märker jag plötsligt att Sverige finns med. Jo - En karta över hela Sverige finns i det tio år gamla kortet. Det har jag aldrig upptäckt tidigare.

Snabbt tar jag fram katastrofkortet. Nej - Där finns inte ett enda spår av landet. Kortet blänker som en nyspolad is i solsken, som i vissa vinklar visar ett holografiskt gyllene S. Det är allt.

Hoppas det går att köra med.

*****

5 kommentarer:

Gabrielle sa...

Aj då!
Jag har inte fått mitt än. Och det där med att le och visa ena örat gäller inte längre fick jag höra när jag blev plåtad i en fotobutik. Rakt framifrån och inte tillstymmelse till ett leende skulle det vara. Surkart...
Och det där med kartan - tänk, det har jag inte sett tidigare, men det finns ju där på det gamla.
Hå hå ja ja.

Bert Bodin sa...

Ja, du ser vad man lär sig i bloggvärlden. Värdefullt vetande! ;-)

Anonym sa...

Mitt "nya" körkort från 2012 är märkligt på mer än ett sätt. Inte nog med att jag tycker mig se yngre ut än på det gamla,jag är mig inte riktigt lik vad gäller typ heller. Den unga kvinnliga fotografen ställde sig direkt framför, och höll kameran något ovanför mig. Hon påstod att på så sätt reduceras rynkor och eventuella dubbelhakor. Skickar bilder till din e-post,( om du har den uppgivna på bloggportalen) du har ju lovat att lägga ut ditt eget nya körkort,fullt synligt då, eller hur? :-)

Bert Bodin sa...

Jo. Det kommer att bli ett kanoninlägg!
;-)

Bert Bodin sa...

Men jag har inte fått ditt kort ännu.