onsdag, februari 07, 2018

Det ska börjas i tid

Nu är det tydligen dags att börja diskutera sommartid igen. Detta år är det Finlands fel att denna företeelse ska dras i långbänk. Igen! Jag som trodde det hade lugnat sig; att svenskarna hade insett att det inte är en världskatastrof att stiga upp en timme tidigare på morgonen.

Egentligen vet jag inte varför EU har bestämt att vi ska ha sommartid och normaltid överhuvudtaget. Men så är det bestämt. Förmodligen har det större betydelse i andra länder än vårt, beroende på ljusförhållanden och liknande. Men medge att det vore opraktiskt om vi hade en annan tideräkning än övriga europeiska länder.

Men konstigt nog, så anpassar vi oss, så snart vi reser till Thailand, eller Florida, eller för den skull Grekland. Kroppen blir inte kroniskt skadad, vilket många verkar tro att den timme vi ställer om, gör.

För min egen del har tidsomställningen ingen som helst betydelse. Jag märker den inte ens. Men så är det ju också så att jag ibland, t.ex. när jag är på fest, stannar uppe någon timme extra. Eller om jag ska resa någonstans i arla morgonstund, så fixar jag det också. Utan problem.

Och du som oroar dig ... Hur ska du fixa den stundande vinterolympiaden? Följa Kalla mitt i natten.

Jösses!

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är i Finland en vecka varje sommar och har inga problem med den där timmen i tidsskillnad. Tvärtom känns det bra att man tjänar in en timme på hemvägen och inte kommer hem så sent! Men OS bryr jag mig inte om. ellem

Bert Bodin sa...

@Cecilia N.

Och tänk då på folk i t.ex. Haparanda, som jobbar i Torneå eller Kemi och pendlar dagligen.

Hir funkar man då?

Elisabet. sa...

Pv, som stiger upp klockan fem varje morgon (när det är arbete, vill säga), får alltså stiga upp klockan fyra och jag skulle ha väldigt svårt att fungera då. För honom går det bra, tydligen.

Bert Bodin sa...

@Elisabet.

Men då har ni ju ställt om klockan vilket innebär att du har gått och lagt dig klockan 9 (klocktid 10) sovit till 4 (klocktid 5) det är 7 timmars sömn.

Gäller när du är ledig, vilket du blir väldigt mycket snart. ;-)